Зжирає еквівалент одного Сонця за добу: вчені виявили в космосі "найголоднішу" чорну діру

Читать на русском
Автор
Чорна діра у центрі галактики-квазара
Чорна діра у центрі галактики-квазара. Фото NASA

Астрономи вже охрестили її, як потенційно найяскравіший об’єкт у Всесвіті.

Група астрономів під керівництвом Крістіана Вольфа з Австралійського національного університету виявила найбільш "голодну" чорну діру в центрі галактики-квазара під назвою J0529-4351. Зазначається, що цей космічний об’єкт світить у 500 трильйонів разів яскравіше Сонця.

Як пише науковий журнал Nature Astronomy, розмір чорної діри у понад 17 мільярдів разів більше за Сонце, і вона поглинає близько 370 Сонць за рік. Цей квазар знаходиться на відстані у 12 мільярдів світлових років від Землі, і існує з перших днів Всесвіту.

Як виглядає Чорна діра і чим вона небезпечна

Астрономи наголошують на стрімкому збільшенню розміру цієї діри. Інтенсивне тертя та гравітація змушують цей матеріал нагріватися до мільярдів або навіть трильйонів градусів, яскраво спалахуючи в просторі світла у всьому спектрі.

Додамо, Європейська південна обсерваторія помітила сам об’єкт під назвою J0529-4351 ще під час моніторингу неба 1980 року, але весь цей час вважалося, що це була зірка. Астрономи ідентифікували його як квазар лише минулого року.

Раніше "Телеграф" розповідав про те, що в NASA показали, який вигляд має космічний корабель "Orion" зсередини. Очікується, що він зможе доставити людей до супутника Землі та повернутися назад без приземлення.