Ще на крок ближче до колонізації Місяця: у NASA показали, як виглядає космічний корабель "Orion" зсередини

Читать на русском
Автор
Так виглядає один з модулів "Оріону"
Так виглядає один з модулів "Оріону". Фото NASA

Якщо політ пройде успішно, то NASA розпочне підготовку до висадки астронавтів на поверхню Місяця

У NASA показали нові знімки космічного корабля "Orion", який має вирушити до Місяця у рамках другого етапу місії "Артеміда". Очікується, що він зможе доставити людей до супутника Землі та повернутися назад без приземлення.

Як повідомляє Американське аерокосмічне агентство в соцмережі X, цей апарат має відправити чотирьох астронавтів до Місяця приблизно у вересні 2025 року або трохи пізніше.

Роботи над доопрацюванням кабіни "Оріона" ведуться у Центрі управління запусків Космічного центру імені Кеннеді у Флориді (США). Там інженери працюють над встановленням захисних панелей та забезпечують ізоляцію зовнішньої сторони.

Співробітники агентства пояснюють, що це потрібно для підготовки до випробувань корабля у вакуумі, які розпочнуться вже цієї весни. Екіпаж корабля вже визначений і складатиметься з командира Ріда Вайзмана, пілота Віктора Гловера, спеціалістки NASA Крістіни Кох та спеціаліста Канадської космічної агенції Джеремі Хансен.

"Оріон" вже двічі запускався в космос — у 2014 був дуже короткий політ на орбіту, а у 2022 корабель пролетів повз Місяць без екіпажу.

На другому етапі місії "Артеміда" корабель пролетить через зворотний бік Місяця, так щоб астронавти змогли побачити з ілюмінаторів Землю та її супутник. При цьому від поверхні Місяця їх відокремлюватиме приблизно 7,5 тисяч кілометрів. Очікується, що вся подорож займе близько 10 днів з урахуванням шляху туди та назад.

Якщо політ пройде успішно, то NASA розпочне підготовку до висадки астронавтів на поверхню Місяця. І це буде перша місія такого роду за понад 50 років.

Нагадаємо, NASA також розпочало пошуки другої команди "марсіан" у рамках місії з перевірки стану здоров'я та продуктивності потенційного екіпажу позаземної місії. В рамках цього експерименту їм доведеться зіткнутися з умовами, які мають симулювати перебування на базі на Марсі.