Сонячна пляма більша за Землю в 15 разів: чи очікувати на магнітну бурю найближчими днями

Читать на русском
Автор
Вибух на світилі
Вибух на світилі. Фото На пенсії

На графіку з'явились "червоні" дні

Гігантська сонячна пляма AR3664 постійно створює викиди корональної маси (СМЕ) і деякі з них створять сильну магнітну бурю вже на цих вихідних, 11-12 травня. Вчені кажуть, що ця пляма в 15 разів більша за нашу планету.

Як прогнозують астросиноптики зі національного управління океанічних і атмосферних досліджень (NOAA), передає сайт дослідження космічної погоди Spaceweather, наразі до Землі прямує принаймні 3 грозові хмари. Вони можуть призвести до геомагнітних бур від незначних до сильних та до полярних сяйв.

Згідно з даними, перший CME досягне Землі ввечері 10 травня. Додаткові CME надійдуть 11 і, можливо, 12 травня.

Водночас, за словами вчених, сонячна пляма AR3664 настільки зросла, що тепер конкурує з великою плямою Керрінгтона 1859 року.

"Розкинувшись майже на 200 000 км від кінця до кінця, AR3664 у 15 разів ширший за Землю. Ви можете побачити це через звичайні окуляри затемнення без жодного збільшення", — пояснили вони.

Магнітні бурі на Землі протягом 9-12 травня

Згідно з графіком, який був оприлюднено на сайті Meteoagent, можна дізнатись, чи чекати на будь-які коливання до кінця цього тижня.

Протягом 9 травня протримається середня магнітна буря яка не перевищить 4 балів. Вже з 10 по 11 травня включно на Землі вируватиме високий шторм, який коливатиметься від 5 до 6 балів потужності.

Однак в неділю, 12 травня, земляни зможуть відпочити від коливань "оранжевого" та "червоного" рівнів.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав про те, що буде, якщо впасти в чорну дірку.