У Місяця з'явився менший брат: чи можна побачити новий супутник з Землі (відео)

Читать на русском
Автор
Місяць завжди обернений до планети одним боком
Місяць завжди обернений до планети одним боком. Фото Freepik

Перебування астероїда на орбіті буде не найдовшим за історію спостережень

З 29 вересня по 25 листопада Земля матиме два природних супутники. Окрім Місяця, навколо Землі буде обертатися астероїд 2024 PT5, також відомий як "міні-місяць".

Як пише CNN його не побачити навіть озброєним оком. Вперше про астероїд заговорили 7 серпня. Діаметр цього астероїда — 10 метрів. Таке явище, як тимчасове спільне обертання астероїда вже фіксували не так давно — у 2006 році це тривало майже рік, а у 2020 астероїд "прописався" на навколоземній орбіті на майже три роки.

Вчені будуть спостерігати за 2024 PT5 за допомогою Gran Telescopio Canarias і двометрового телескопа-близнюка, обидва на Канарських островах Іспанії. Та для спостереження через аматорські телескопи або біноклі астероїд буде занадто малим і тьмяним. Через 56,6 дня гравітаційне тяжіння Сонця поверне астероїд 2024 PT5 на його нормальну орбіту.

Наступний раз астероїд 2024 PT5 знову повернеться і стане "міні-місяцем" Землі на кілька днів у листопаді 2055 року та знову на кілька тижнів на початку 2084 року.

Раніше "Телеграф" розповідав про те, куди поділась атмосфера Марса. Вчені припустили, що вона може ховатися в незвичному місці.