Британська електроніка та дрони йдуть до Росії: постачання оцінили у сотню мільйонів доларів

Читать на русском
Автор
Британська електроніка та дрони йдуть до Росії: постачання оцінили у сотню мільйонів доларів

Хоча товарообіг між країнами суттєво знизився, але росіяни все ще знаходять шляхи отримання важливих компонентів із Європи

Росія за перші 10 місяців 2023 року отримала від Великої Британії електроніку подвійного призначення та БПЛА на суму понад 100 мільйонів доларів.

Як пише The Times, з цієї суми товар близько 15 мільйонів поставлявся безпосередньо з британських складів, а решту було передано постачальниками, зареєстрованими в Сполученому королівстві.

Автори матеріалу подають цю цифру в контексті того, наскільки сильно зменшився товарообіг меду Лондоном та Москвою порівняно з 2022 роком, коли експортували компоненти на 770 мільйонів доларів. Однак це все одно говорить про те, що навіть через два роки повномасштабної війни британські товари знаходять свій шлях до російської армії, не в останню чергу завдяки третім країнам.

Більшість із цих товарів це напівпровідники та електронні компоненти, проте серед них були й високоточні верстати на 1,5 мільйона доларів.

Усього ж у російській зброї було знайдено 28 компонентів британського виробництва. Для порівняння американських там було знайдено понад 2000.

Наприклад, видання наводить показники по компанії FTDI, яка займається виробництвом напівпровідників. Зазначається, що її мікросхеми знайшли в російському танку в Броварах відразу після початку вторгнення. 2023 року до Росії потрапило її продукції на 1,5 млн доларів, тоді як 2022 — лише на 500 тисяч.

Як повідомлялося раніше, гвинтівки, пістолети та патрони продовжують тисячами потрапляти до Росії з Німеччини, Фінляндії та Італії. При цьому робиться це не "в тіні", а з повноцінною рекламною кампанією компанії Beretta.