Санкції для Росії: чому економіка агресора ще тримається і куди можна вдарити болючіше - Олександр Охріменко

Читать на русском
Автор
telegraf.com.ua

Глава Українського аналітичного центру спеціально для "Телеграфу" пояснив, як санкції Заходу впливають на агресора

До другої річниці вторгнення РФ в Україну представники Євросоюзу мають намір затвердити новий – вже 13-й – пакет санкцій проти країни-агресорки.

При цьому деякі заздалегідь критикують його, називаючи найслабшим пакетом з усіх, адже там немає ні нових заборон на імпорт до Росії, ні нових ударів по російському експорту.

Тут слід розуміти, що санкції неспроможні знищити економіку Росії. Але вони творять проблеми.

Свого часу, коли запроваджували обмеження у 2014 році, було багато розмов у стилі – ось зараз Путін віддасть Крим. Я ще тоді попереджав – не віддасть. Як і не забереться Росія під тиском санкцій із захопленої нею території на материковій частині України.

Але так – санкції впливають і на країну-агресорку, і на тих, хто допомагає їй обминати їх.

На сьогодні Мінфін РФ заборонив публікувати дефіцит федерального бюджету. З тієї простої причини, що той – величезний. Швидше за все, вже понад 6 трлн рублів (понад 61 млрд доларів).

Санкції суттєво вдарили по російському експорту. Згідно з офіційними даними, з 2022 року експортна виручка РФ впала вчетверо. Так, звичайно, Росія продовжує експортувати ті ж таки нафту і газ. Але у менших обсягах і за меншою ціною, ніж раніше. Як наслідок – зростає дефіцит бюджету.

При цьому санкції не можуть безпосередньо вплинути на життя середньостатистичного росіянина. Ніхто там голодує. Але проблеми в економіці є.

Слід також зрозуміти, що основні санкції проти РФ євроспільнота вже запровадила. Все, що вводиться зараз, вже не вдарить так, як те, що введено раніше. Куди важливіше на цьому етапі стежити за дотриманням обмежень, караючи тих, хто допомагає РФ їх обходити.

Що ще можна – так це вдарити по металу чи "ядерці". Але це (особливо останнє) впирається в позицію низки європейських країн, які залежать від подібних поставок із Росії.

Так що краще "докручувати" те, що є.

Info Icon

Думки, висловлені в рубриці блоги, належать автору.
Редакція не несе відповідальності за їх зміст.