Трамп переміг на праймеріз у Нью-Гемпширі: це великий крок до матчу-реваншу з Байденом

Читать на русском
Автор
Дональд Трамп та Ніккі Хейлі Новина оновлена 28 січня 2024, 11:21
Дональд Трамп та Ніккі Хейлі. Фото Колаж "Телеграф"

Президентські вибори у США заплановані на 5 листопада 2024 року

Експрезидент Сполучених Штатів Америки (США) Дональд Трамп у вівторок, 23 січня, переміг на республіканських праймеріз в одному із ключових штатів – Нью-Гемпшир. Політик набрав 54,6% голосів.

Його єдиною суперницею залишилася колишній губернатор Південної Кароліни Ніккі Хейлі — вона отримала 43,2%. Про це повідомляє ВВС.

Ніккі Хейлі продовжить боротьбу

Після того як губернатор Флориди Рон Десантіс відмовився від участі у праймеріз на користь Трампа, 52-річна Ніккі Хейлі залишилася єдиною суперницею американського експрезидента у гонці за право висунути свою кандидатуру від республіканців на президентських виборах у 2024 році.

Вона вже привітала Трампа з перемогою у Нью-Гемпширі. Але заявила, що це не останній штат і попереду ще 10. Ніккі Хейлі додала, що у разі обрання на новий президентський термін Трампа країну чекає лише хаос. Раніше її представники повідомили, що Хейлі продовжуватиме передвиборчі перегони серед республіканців як мінімум до "супервівторка" 5 березня. Цього дня відбудуться первинні вибори до 16 із 50 штатів.

Наступні праймеріз пройдуть у Південній Кароліні.

Переможна промова Дональда Трампа

У свою чергу, виступаючи перед прихильниками після праймеріз, 77-річний Дональд Трамп різко висловився на адресу суперниці. Він назвав Хейлі "самозванкою", яка хоче привласнити собі перемогу. Напередодні політик присвятив Хейлі кілька емоційних постів у своїй соцмережі Truth Social, назвавши її "неадекватною".

Трамп також обрушився на чинного президента Джо Байдена. Політик заявив, що президент нібито не може скласти два речення чи самостійно зійти зі сцени. "Якщо ми не переможемо, цій країні кінець", — заявив Трамп.

Як зазначає ВВС, риторика Трампа в Нью-Гемпширі помітно відрізнялася від того, що він говорив прихильникам в Айові. У штаті, де пройшло перше голосування, він закликав до єдності партії та відзначав позитивні якості суперників.

Кореспондент видання Ентоні Зуркер вважає, що перемога Дональда Трампа в Нью-Гемпширі означає, що перегони за президентську номінацію в Республіканській партії близькі до завершення.

Колишній президент вже переміг у Айові з великим відривом. Він додав, що низка республіканських штатів, де незабаром пройдуть праймеріз, схиляються у його бік. Це говорить про те, що в США щойно зробили ще один великий крок до матчу-реваншу між Трампом та Байденом у листопаді.

Нагадаємо, що президентські вибори у США заплановані на 5 листопада.

Раніше "Телеграф" писав, що, на думку колишнього прем’єр-міністра Великої Британії Бориса Джонсона, Дональд Трамп у разі своєї перемоги на президентських виборах у США не відмовиться підтримувати Україну. Більше того, висока ймовірність того, що він збільшить допомогу.