У НАТО з'явився новий привід для тривоги: вся справа в Байдені

Читать на русском
Автор
1749
Джо Байден Новина оновлена 06 липня 2024, 23:45
Джо Байден

Вік президента США непокоїть Європу

На тлі побоювань, що у США вибори може виграти кандидат республіканців Дональд Трамп, у країнах НАТО з’явився ще один привід. Цього разу прозвучали припущення про те, що президент Джо Байден у разі перемоги може просто не дожити до кінця нової каденції.

Про це пише Politico із посиланням на свої джерела серед чиновників ЄС та НАТО. Зазначається, що тепер Байден має переконати своїх союзників, що він здатний очолювати ядерну наддержаву ще кілька років.

"Не потрібно бути генієм, щоб побачити, що президент старий. Ми не впевнені, що навіть якщо він переможе, він зможе прожити ще чотири роки", — розповів один із представників НАТО.

Інший чиновник зазначив, що в Європі сподіваються на те, що Байден зможе піти на другий термін, проте додав, що на його дебати з Трампом "було боляче дивитися".

Серед опитаних чиновників виявився і прем’єр польші Дональд Туск, який повідомив, що у США "безперечно є проблема".

Своєю чергою посол США при ЄС Марк Гінштейн зазначив, що розмови про вік господаря Білого дому викликані наближенням виборів та побоюваннями щодо заяв Трампа.

Видання повідомляє, що союзники НАТО висловлюють сумніви в тому, що Байден зможе забезпечити захист Європи з боку США, особливо після напружених виборів. Інші ж союзники "не зовсім задоволені" політикою чинного президента у питаннях надання військової допомоги Україні та надання дозволів на його використання російською територією.

Президент Eurasia Group Ян Бреммер каже, що побоювання з приводу віку президента США звучать і від представників G7.

"Україна, як і раніше, залишається найважливішою темою, але побоювання з приводу Байдена і зростання паніки європейців з приводу Трампа все більше відволікають від змістовних розмов", — зазначив він.

Як повідомлялося раніше, на тлі побоювань щодо приходу до влади в США Дональда Трампа, в НАТО готують низку заходів, спрямованих на збереження та посилення довгострокової підтримки України.