Деякі родини зможуть отримувати допомогу ВПО з 1 березня за кількох умов

Читать на русском
Автор
1326
Виплата ВПО в 2 або 3 тисячі направлена на підтримку при переміщенні в іншу громаду, зокрема на оплату житла
Виплата ВПО в 2 або 3 тисячі направлена на підтримку при переміщенні в іншу громаду, зокрема на оплату житла. Фото Ілюстративне фото

Допомога буде спрямовуватися адресно — тим, кому потрібна найбільше

В Україні з 1 березня зміняться умови виплати допомоги внутрішньо переміщеним особами. Не втратять допомогу люди з інвалідністю 1 та 2 груп, частина пенсіонерів з низькою пенсією, діти-сироти. Частина змін стосуватиметься родин з дітьми — аби вони продовжили отримувати виплати, потрібно або батьки почали шукати роботу або мають низький дохід.

В ефірі телемарафону очільниця Мінсоцполітики Оксана Жолнович розповіла, що допомога в першу чергу буде спрямована на ті родини з дітьми до 14 років, що проживають в зоні можливих бойових дій, а це Дніпровська, Херсонська, Запорізька, Харківська області. "Ми розуміємо, що там немає очного навчання, їм потрібно здійснювати догляд за дитиною. Відповідно один дорослий працездатний член родини вважається зайнятим доглядом і тільки щодо другого, якщо є мама і тато, ми виставляємо обов'язок до когось одного з них, якщо вони не працюють, зареєструватися в службі зайнятості для того, щоб шукати собі роботу і виплати їм на родину всім будуть продовжені", — розповіла міністерка.

На реєстрацію та пошук роботи, наприклад початок відвідування курсів підвищення кваліфікації, відкриття ФОП тощо дають 2 місяці. Допомога продовжиться і для тих, хто роботу знайшов, але заробляє недостатньо, щоб повністю утримувати родину. "Ми цінуємо тих, хто розпочав зайнятість і тим, хто має дітей і минулого року почав шукати роботу будуть продовжені виплати, але для тих хто влаштувався і на кожного члена родини припадає менше ніж 9400 грн також отримають допомогу", — зазначила Жолнович.

Виплати також продовжаться і для родин з більш безпечних територій за умови, якщо в садочках немає місць. В такому випадку, наприклад маму, вважають зайнятою доглядом за дитиною і виплати продовжаться за зверненням жінки.

Раніше "Телеграф" розповідав, що до ВПО прирівняли й тих, чиє житло зруйноване чи пошкоджене. На цю допомогу можуть претендувати і ВПО, які повернулись додому, а після цього їхнє житло зазнало руйнувань.