Польща продовжує заходи щодо захисту українських біженців: озвучено терміни та умови

Читать на русском
Автор
Будівля Сейму в Польщі
Будівля Сейму в Польщі. Фото Kacper Pempel/REUTERS

Дію чинних рішень продовжили до 30 червня поточного року

Польський Сейм ухвалив поправку до закону, яка продовжує допомогу українським біженцям, що були змушені рятуватися від війни, до 30 червня поточного року. Разом з тим у Польщі продовжили до кінця року і податкові пільги для тих, хто надає українцям гуманітарну допомогу.

Про це пише польське видання Prawo.pl. Разом з тим, євродепутати відмовилися продовжити термін дії тимчасового захисту для громадян України до 4 березня 2025 року згідно з рішенням Ради ЄС.

"Зміни до Закону від 12 березня 2022 року про допомогу громадянам України у зв’язку зі збройним конфліктом на території цієї країни є результатом рішення Ради ЄС від 19 жовтня, яким продовжено тимчасовий захист для українських біженців до 4 березня 2025. Відповідно до чинних положень закону, перебування громадян України є законним, якщо вони прибули до Польщі в період з 24 лютого 2022 року до 4 березня 2024 року. Уряд запропонував продовжити дію чинних рішень до 30 червня цього року", — пише польське видання.

У НАТО чекають на напад Росії вже через три роки

За поправку до Закону проголосували 414 депутатів, 15 були проти, ще один утримався. Тепер, пишуть у виданні, планується розпочати роботу над суттєвими змінами та продовженням терміну дії Закону відповідно до рішення Ради Європейського Союзу.

Щодо долі законопроєкту, то тепер його мають направити на затвердження до Сенату. Якщо там будуть поправки, його повернуть на розгляд Сейму. Лише після цього документ передадуть на підпис президентові Анджею Дуді.

Що означає ухвалена поправка

Схвалена поправка до Закону передбачає продовження терміну дії національних віз і тимчасових дозволів для громадян України, а також терміну виїзду українців з території Польщі та терміну добровільного повернення громадян України. Простими словами понад 1 млн українців збережуть свої права у Польщі.

Біженці, що перебувають на території Польщі легально, мають, серед іншого:

  • вільний доступ до ринку праці
  • доступ до медичної допомоги
  • можливість ведення бізнесу
  • соціальні виплати, в тому числі на дітей

Поправка до закону також продовжує термін дії спеціальних прав для українських лікарів, стоматологів, медсестер та акушерок. Згідно з ухваленим Сеймом законопроєктом, до 30 червня ці фахівці користуватимуться спрощеним правом на виконання своєї професії в Польщі.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав про те, що в Польщі пообіцяли й надалі підтримувати Україну. Заступник міністра закордонних справ Польщі Анджей Шейн зазначив, що країна має бути готовою до нових біженців з України.