Чекали майже два роки: в Ізраїлі прийняли важливе рішення щодо біженців з України

Читать на русском
Автор
2327
Частина українців змогла знайти притулок в Ізраїлі
Частина українців змогла знайти притулок в Ізраїлі. Фото altairtravelru.ca

Українці отримають право на базове забезпечення

Ізраїльський суд постановив, що Управління з питань народонаселення та імміграції країни має видати усім українським біженцям, які перебувають в Ізраїлі, візу "Алеф-5". Цей документ надає тимчасовий захист від видворення, а також статус тимчасового жителя з правом на працевлаштування, медичне обслуговування, освіту та соціальне забезпечення.

Відповідне рішення ухвалила суддя окружного суду в Тель-Авіві Міхаль Агамон-Гонен, пише ізраїльська газета Makor Rishon. Вона зазначила, що влада не могла визначити політику щодо українських біженців майже два роки, і тому суд змушений був втрутитися.

"Попри зволікання і реакції, які не відповідають моїм рішенням, я дала уряду ще одну можливість сформулювати впорядковану політику і надати громадянам України, які перебувають під тимчасовим захистом, права, які він зобов’язаний виконувати через Конвенцію про біженців", — підкреслила суддя.

Агамон-Гонен зобов’язала відомство протягом приблизно місяця видати всім українським громадянам, які перебувають в Ізраїлі під тимчасовим захистом, візи "Алеф-5". Також управління має опублікувати цю інформацію на своєму на сайті.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав про те, що ще у березні 2022 року десятки представників бізнесу, політики, культури та науки з єврейської спільноти України звернулись до уряду та парламенту Держави Ізраїль із закликом скасувати введенні обмеження на в’їзд українців.