Працевлаштування українських біженців у Німеччині провалилось: чим це пояснюють

Читать на русском
Автор
2309
В інших країнах Європи ситуація набагато краще
В інших країнах Європи ситуація набагато краще. Фото Соцмережі

Справа не тільки в заохоченні українців та браку знання мови

Працевлаштування українських біженців у Німеччині не дало очікуваних результатів. Адже у середньому за рік роботу змогли знайти 1,2% безробітних жінок та 2,4% чоловіків з України.

Це фактично кожен четвертий український біженець. Про це пише Bild.

За словами міністра Губертуса Хайля лише 25,2% біженців з України працюють у Німеччині. У той час як в інших країнах Європи ці показники більші у два-три рази.

Для порівняння у Данії зараз знайшли роботу 78 відсотків українських біженців війни, у Чехії працює 66 відсотків. Значно більше українських біженців працює також у Польщі (65 %), Швеції та Великій Британії (по 56 %) і в Нідерландах (50 %).

У чому ж причина

Частково причиною цьому дослідники називають фінансову підтримку від держави. У країнах ЄС українські біженці отримують статус тимчасового захисту без складної процедури надання притулку, інтегруються в системи охорони здоров’я та соціальної системи та мають право працювати. Але у фінансовому плані є великі відмінності між державами.

У Німеччині дорослі українці отримують звичайну ставку громадянської допомоги 563 євро, діти отримують від 357 до 471 євро залежно від віку. Крім того, покриваються житло та додаткові витрати. У той час як в інших країнах ця допомога коливається у межах 66-200 євро.

Ще одна причина, за даними Інституту досліджень ринку праці та професійної підготовки (IAB), полягає у тому, що близько 72 відсотків українських біженців у Німеччині мають вищу освіту. Їх вважають надкваліфікованими. Але, щоб працювати у Німеччині за фахом, необхідно пройти нелегкий шлях до визнання диплома, яким може тривати роками.

І тут також впливає знання мови, якого часто бракує. Проте у Німеччині сподіваються, що цю проблему вирішать мовні курси.

Раніше "Телеграф" писав, що палата федеральних земель (Бундесрат) слідом за Федеральними зборами Німеччини (Бундестагом) схвалила нове законодавство про громадянство. Це означає, що українці та інші мігранти зможуть претендувати на паспорт ФРН за спрощеною схемою.