Польща приєдналася до декларації G7 про "гарантії безпеки" для України

Читать на русском
Автор
Прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск перебуває з робочим візитом у Києві
Прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск перебуває з робочим візитом у Києві. Фото facebook.com/donaldtusk

Глава польського уряду оголосив про співпрацю "і в інших форматах"

Польща приєдналася до декларації країн "Групи семи" про "гарантії безпеки" для України. Вона стала 33-ю країною у списку.

Про це заявив прем’єр Польщі Дональд Туск під час візиту до Києва 22 січня, повідомляє пресслужба.

"Польща приєдналася до декларації G7 — декларації, метою якої є мобілізувати демократичні країни на підтримку України", — сказав Туск.

Президент України Володимир Зеленський подякував сусідній країні за підтримку. Крім того, він заявив, що переговори з Туском були "дуже ефективними".

"Ми обговорили приєднання Польщі до декларації G7. Вдячний за вашу готовність почати роботу над безпековою угодою між нашими країнами", — сказав глава держави.

Зеленський додав, що йшлося також про фінансову підтримку Польщі задля закупівлі зброї для ЗСУ. Сторони обговорили і спільне виробництво боєприпасів.

"У часи, коли ми захищаємо не лише нашу незалежність, але й свободу інших націй, солідарність з Україною не можуть зруйнувати будь-які обставини", — заявив президент України.

Зеленський заявив, що усі суперечності між Києвом і Варшавою можливо вирішити шляхом міжурядових переговорів.

Нагадаємо, Туск прибув до Києва вранці 22 січня. Польський прем'єр вперше з часу свого обрання відвідав українську столицю. Президент України Володимир Зеленський провів переговори з Туском.

Раніше "Телеграф" писав, що у липні 2023 року країни-члени "Великої сімки" на саміті у Вільнюсі офіційно оголосили про гарантії безпеки для України. Сама декларація під назвою "Спільна декларації про підтримку України" була рамковим документом. Після цього мало бути укладення системи двосторонніх договорів про безпеку між Україною та окремими країнами-гарантами, об'єднаних рамками багатосторонньої взаємодії.

Першими підписантами є засновники ініціативи: Канада, Франція, Німеччина, Італія, Японія, Великобританія та Сполучені Штати. На другий день Вільнюського саміту до "Групи семи" приєдналися і Скандинавські держави: Данія, Фінляндія, Ісландія, Норвегія та Швеція. Вони оголосили, що приєднаються до G7 щодо гарантій безпеки для України.

Згодом свою підтримку висловили країни Балтії. 17 серпня прем'єр-міністри Латвії, Литви та Естонії у спільній заяві офіційно повідомили, що підтримують Декларацію. Потім перелік поповнили і Балкани: Греція, Північна Македонія, Болгарія, Чорногорія та Косово. Потім свою підтримку висловили Бельгія, Чехія, Ірландія, Люксембург, Нідерланди, Португалія, Румунія, Словенія, Іспанія та Кіпр.