У допінг-справі фаворитки Путіна хотіли звинуватити собаку

Читать на русском
Автор
749
Каміла Валієва та її пес Льова
Каміла Валієва та її пес Льова. Фото instagram.com/kamilavalieva26

У РФ вигадували різні версії про те, як допінг міг потрапити в організм фігуристки

Журналіст Владислав Жуков розкрив подробиці гучного допінг-скандалу навколо російської фігуристки Камілі Валієвої, у допінг-пробі якої виявили заборонений триметазидин.

Відповідний коментар Жукова доступний у подкасті "По моей инфе". За його словами, російська сторона вигадала кілька версій, як заборонена речовина могла потрапити в організм спортсменки. Виходом із ситуації стала "дідусева склянка", хоча в розробці була ще одна версія, згідно з якою винуватцем допінг-скандалу мав стати собака Каміли.

"Насправді версія з дідусевою склянкою виникла під те саме засідання CAS у Пекіні.

Перед засіданням нашу сторону попросили підготувати теоретичне пояснення, як теоретично триметазидин міг випадково потрапити в організм спортсменки. І Пилипу Шветському (лікарю фігуристів – Ред.) потрібно було припустити, як це теоретично могло статися.

Тобто в такому випадку це не якась незаперечна істина, на якій усі наполягають, а просто один із теоретичних шляхів потрапляння, який на той момент здавався нашій стороні найбільш логічним.

До речі, спочатку в розробці була ще одна версія, в ній фігурував собака Каміли. Але від неї швидко відмовилися, бо це зовсім навряд чи було можливим”, – сказав Жуков.

Нагадаємо, Валієва у складі збірної Олімпійського комітету Росії (ОКР) виграла "золото" у командному фігурному катанні на Олімпійських іграх у Пекіні. Однак медалі росіяни, як і інші призери Ігор, не отримали. Річ у тому, що фігуристка здала позитивний допінг-тест перед ОІ, про що стало відомо лише під час Олімпіади.

Після Ігор Путін провів зустріч із російськими спортсменами, на якій заявив, що хоче привітати 16-річну Валієву з днем народження у неформальній обстановці. Пізніше стало відомо, що глава Кремля подарував спортсменці хустку. Також Путін заявив про її невинність у допінг-справі. У США висловили невдоволення близькістю російського президента з фігуристкою, адже ця обставина впливає на розслідування щодо фігуристки.

Додамо, що у листопаді 2023 року депутат Держдуми РФ, триразова олімпійська чемпіонка (парне фігурне катання) Ірина Родніна фактично визнала поразку РФ у "справі Валієвої".