Кінець біатлону в Україні? Збірна провалилася на Євро, виступаючи проти дублерів

Читать на русском
Автор
1049
Христина Дмитренко (праворуч) принесла Україні одну медаль на турнірі
Христина Дмитренко (праворуч) принесла Україні одну медаль на турнірі. Фото twitter.com/biathlonworld

На турнірі у Словаччині наша команда зуміла здобути лише одну нагороду

У неділю, 28 січня, у словацькому Осорблі завершився чемпіонат Європи з біатлону. Цей турнір, хай і не є великим за мірками біатлонної еліти та вболівальників, уже давно став своєрідним "мірилом" для вітчизняної команди.

На відміну від команд-грандів, лідерів світового біатлону з Німеччини, Норвегії, Швеції, Франції збірна України завжди виставляла на чемпіонат Європи найсильніший склад, що дозволяло команді успішно виступати й навіть потрапляти до трійки загального заліку змагань. На жаль, ті часи безповоротно загублені. І зараз навіть одна медаль на європейській першості, у боротьбі з "другими номерами" лідерів світового біатлону вважається успіхом.

Одна медаль у восьми гонках

31-й чемпіонат Європи з біатлону проходив із 24 по 28 січня. Турнір традиційно має статус відкритого, оскільки збірні США, Канади, і навіть Бразилії з Монголією, із задоволенням підключаються до боротьби з грандами. А власні континентальні першості навіть не проводять. Разом з тим, у провідних європейських командах чемпіонат Європи, що проводиться щорічно, як і Кубок Європи, етапи якого проходять постійно, протягом усього сезону, є долею запасних, "других номерів". Лідери тут можуть з’являтися, але тільки після травм або дискваліфікацій, щоб увійти у форму та ритм змагання. Після чого повертаються до складу команди на Кубок світу та чемпіонат світу.

Якщо порівнювати результати української команди 10-річної давності (часів перемоги жіночої збірної в олімпійській естафеті Сочі-2014) та нинішньої – провал буде очевидним. Тоді команда навіть без сестер Валі та Віти Семеренко, Олени Підгрушної та Юлії Джими виборола п’ять медалей ЧЄ, а тезки Юлії Бригинець та Журавок разом з Андрієм Доценком та Артемом Тищенком стали чемпіонами у змішаній естафеті. Та що там далеко ходити, навіть минулого 2023-го на ЧЄ збірна України здобула три нагороди – "золото" (Анастасія Меркушина) та два срібла (Антон Дудченко та Юлія Джима). Зараз наша команда спільними зусиллями змогла завоювати лише одну медаль.

Крістіна Дмитренко здобула бронзову медаль у спринтерських перегонах, відставши на більш ніж пів хвилини від норвежки Іди Лієн і на 14 секунд від її партнерки по команді Марен Кіркеейде. На жаль, це був єдиний сплеск нашої команди на європейській першості. Та ж Дмитренко, вже наступного дня, у гонці переслідування, стартувавши 3-ою, не витримала натиску та боротьби серед лідерів, допустила 6 промахів на вогневих рубежах, жодного разу не відпрацювавши на стрільбі ідеально – на чотирьох рубежах спортсменка допустила 2-1- 2-1 промахів, відповідно, і, зрештою, фінішувала лише на 35-му місці. У свою чергу, з 32-го місця ривок зробила Анастасія Меркушина, яка провела гонку ідеально – і за швидкістю, і за стрільбою (0 промахів). Проте зуміла піднятися лише на 7-е місце.

Також 7-е місце в гонці переслідування посів Дмитро Підручний, який після 20-го місця в спринті міг претендувати навіть на медаль, але припустився 2 промахів на стрільбі й сам своїми помилками перекреслив шанси на нагороду.

Що далі?

В індивідуальних перегонах та естафетах українці й близько не наблизилися до призерів, що, звичайно, пригнічує. Адже попереду чемпіонат світу, який відбудеться у чеському Нове-Место з 7 по 18 лютого. А на чемпіонаті Європи в Осорблі команда виступала практично найсильнішим складом, були відсутні лише Юлія Джима та Денис Насико. І такий скромний результат – одна медаль – вони показали у протистоянні із дублерами з основних команд-суперниць.

На жаль, це є тенденція. І жодного, нинішнього, а вже кількох сезонів поспіль. Українські біатлоністи "пролітають" повз медалі етапів Кубка світу, чемпіонату світу, а золото Сочі-2014 так і залишається останньою олімпійською нагородою українських біатлоністів останніх десяти років. Ні в Пхенчхані 2018, ні в Токіо-2022 здобути медалі українцям не вдалося.

У сезоні-2023/24 вже пройшло 6 етапів Кубка світу, останній з яких завершився 21 січня в Антерсельві (Італія). А зараз у біатлоністів та біатлоністок пауза та підготовка до чемпіонату світу. І мало того, що наша команда не має максимальної квоти (в особистих перегонах можуть брати участь, максимум, по 5 спортсменів замість 6-ти), так ще й немає шансів збільшити цю квоту до максимальної, повернутися до елітної компанії топ-5 найсильніших національних збірних.

Протягом шести минулих етапів Кубка світу українські біатлоністи можуть похвалитися, хіба що двома локальними успіхами — 10-м місцем Анастасії Меркушиної у перегонах переслідування на 3-му етапі КМ у Ленцерхайді (Швейцарія), у грудні, та 9-м місцем Артема Прими в індивідуальній гонці на останньому 6-му етапі в Антерсельві, у середині січня, зовсім недавно. Ну і ще можна згадати 5 місце нашої жіночої четвірки в естафеті на попередньому 5-му етапі КМ в Рупольдингу (Німеччина). І це все… Жодного призового місця і хоча б якихось примарних натяків на перспективи.

У загальному заліку Кубка світу найсильнішою з українок є Джима — 20-те місце (Меркушина – 26-а, Петренко – 29-а), а серед українців – Дмитро Підручний, який знаходиться на 37-му місці. І жодного українського біатлоніста у Топ-30 світового рейтингу цього сезону.

Не допоміг найсильніший склад

Примітно, що, на відміну від інших провідних команд, збірна України навіть у часи, коли команда входила до світової еліти, а її лідери постійно боролися за призові місця на етапах Кубка світу та ЧС, їздила на європейські першості найсильнішим складом. Це було зумовлено одним меркантильним фактором – за перемоги та призові місця на ЧЄ Мінмолодьспортом належали виплати від держави, звання, стипендії та інші блага. Навіть за наявності спонсорів у нашій біатлонній збірній державна копійка ніколи не була зайвою для спортсменів. Тим більше не є зайвою вона й досі.

Щоправда, рівень наших провідних біатлоністів зараз настільки низький, що боротися за медалі чемпіонату Європи навіть з іншими номерами команд-лідерів неможливо. А на Кубку світу справи у Синьо-жовтих ще гірші.