Колишній футболіст збірної України працевлаштувався у РФ: трагедія Маріуполя його нічому не навчила

Читать на русском
Автор
795
Геннадій Орбу
Геннадій Орбу. Фото fczvezda.com

Тренер кілька тижнів жив під бомбардуваннями РФ

Ексфутболіст та тренер "Шахтаря" Геннадій Орбу офіційно очолив російську "Звєзду" (Санкт-Петербург). Рішення фахівця виглядає дивним, адже він разом із сім’єю пережив блокаду Маріуполя, де російські війська вбили десятки тисяч українців.

Про призначення Орбу повідомила пресслужба "Звєзди" на своєму офіційному сайті. Примітно, що у попередньому тренерському штабі "Звєзди" працювали ще двоє українців — Геннадій Зубов і Віталій Віценець.

"Наш клуб підписав контракт з новим головним тренером. Ним став Геннадій Григорович Орбу. Ексфутболіст донецького "Шахтаря", "Ротора", "Сокола" та збірної України. Триразовий срібний призер чемпіонату України, двічі володар Кубка України, бронзовий призер чемпіонату Росії й двічі включався до списку 33 найкращих футболістів України.

Раніше фахівець працював з багатьма клубами, включаючи донецький "Шахтар" та грузинський "Колхеті-1913".

Ласкаво просимо, Геннадію Григоровичу!" — йдеться у повідомленні пресслужби "Звєзди".

Зазначимо, Орбу провів 17 матчів за збірну України (1994–1997). Його рішення щодо роботи у РФ викликало здивування в українських користувачів, адже в березні 2022 року російська армія ледь не вбила його в Маріуполі, де він працював тренером Академії місцевого клубу. Геннадій у середині березня зумів виїхати з міста до окупованого Бердянська.

"Бачив тіла вбитих мирних громадян, які просто лежали на вулиці. Ми намагалися менше виходити з підвалу, лише коли треба було щось шукати", — говорив після евакуації Орбу.

Найкращі голи Орбу за "Шахтар"

Нагадаємо, у Санкт-Петербурзі працює колишній капітан збірної України Анатолій Тимощук. Нещодавно в мережі з’явилися чутки про його втечу з РФ, проте цю інформацію спростували.