Збірній України потрібно боротися лише за перемогу: анонс хокейної кваліфікації ОІ-2026

Читать на русском
Автор
710
Збірна України обіграла команду Кореї напередодні кваліфікаційного турніру
Збірна України обіграла команду Кореї напередодні кваліфікаційного турніру. Фото fhu.com.ua

У четвертий етап відбіркового турніру вийде лише найкраща команда групи

8 лютого у польському місті Сосновець, на льоду ArcelorMittal Park, стартує третій етап олімпійського кваліфікаційного турніру до Ігор-2026. За регламентом турніру чотири команди зіграють одна з одною в одне коло, по три матчі. І лише переможець вийде у вірішальний четвертий етап змагань і до кінця претендуватиме на путівку до Мілану, де за два роки і відбудеться Олімпіада.

Суперниками збірної України на цьому етапі змагань стануть команди Естонії, Південної Кореї та Польщі. Для вітчизняної команди завдяки відносно високому рейтингу це буде початок шляху на Ігри.

Тонкощі регламенту

25-ті Зимові Олімпійські ігри відбудуться з 6 по 22 лютого 2026 року у двох містах Італії – це Мілан та Кортіна-д’Ампеццо. Змагання відбуватимуться у восьми видах спорту, а одним із найпопулярніших, природно, є хокей. Окремо відбудуться чоловічий та жіночий турніри серед найсильніших збірних.

У чоловічому олімпійському хокейному турнірі традиційно беруть участь 12 збірних. Це 8 найкращих збірних згідно з рейтингом IIHF після ЧС-2023, 3 збірні, які перемогли в олімпійській кваліфікації, та збірна Італії як країна, яка проводить зимову Олімпіаду.

Олімпійський кваліфікаційний турнір, в якому і визначаться ці три збірні, проходить у чотири етапи. І на першому-дугому етапах вже визначились переможці. Так, майбутній суперник українців збірна Естонії, на третьому етапі виграла турнір у своїй групі за участю команд Ісландії, ПАР та Болгарії.

Тепер, з 8 по 11 лютого, відбудуться ще три турніри. Нарешті, на заключному четвертому етапі олімпійської кваліфікації буде створено ще три групи з чотирьох команд, переможці яких і стануть учасниками Олімпіади-2026. Вирішальні турніри відбудуться з 29 серпня до 1 вересня 2024 року. Але для того, щоб потрапити до четвертого етапу, збірній України потрібно виграти нинішній груповий турнір – інших варіантів немає.

А вже на четвертому етапі наша команда може потрапити до групи із командами Словаччини, Білорусі та Казахстану. Однак, у разі перемоги українців на турнірі в Польщі, організатори олімпійського кваліфікаційного турніру можуть перемістити нашу команду і до однієї з двох інших груп – з Латвією, Францією та Австрією, або з Данією, Норвегією та Словенією.

Повторити історію Солт-Лейк-Сіті-2002

У будь-якому разі потрапити на Олімпіаду збірній України буде вкрай непросто. Команда зараз знаходиться у третьому за значущістю дивізіоні світового хокею – чемпіонаті світу 1В, і довгий час не може звідти вийти нагору. За рейтингом це 23-28 команди світу. І вже на нинішньому етапі відбору на нас чекатимуть команди Польщі, що входить до елітного топ-дивізіону (1-16 команди світу), Південної Кореї, яка виступає у другому за значимістю Дивізіоні 1А (17-22), та Естонії, з якою ми зійдемося також у квітні-травні на ЧС-2024 у третьому Дивізіоні 1В.

Виходить, за рейтингом ми зараз сильніші лише за естонців. І це ствердження також. м’яко кажучи, спірне. ЧС цього сезону ще не проводився і чим він закінчиться нікому невідомо. Ось у такій компанії українцям доведеться виривати путівку до третього відбіркового раунду.

Тим часом збірну Південної Кореї українці вже обіграли в останньому контрольному матчі перед кваліфікаційним турніром у Польщі. Наша команда тричі програвала, але усі три рази зрівнювала рахунок, а в овертаймі зуміла вирвати перемогу – 4:3. Цей матч пропускали п’ять українських хокеїстів – захисники Ігор Мережко, Артур Чолач, нападники Ілля Коренчук, Олександр Пересунько та Євген Фадєєв, а також голкіпер Сергій Писаренко. Українська команда продемонструвала злагоджений хокей, але корейці відзначились найкращою реалізацією більшості. У результаті доля зустрічі вирішилася в овертаймі, де українські хокеїсти змогли провести результативну атаку, яку розігнав Віталій Лялька, а завершив Данило Трахт.

8 лютого ці ж суперники зустрінуться знову, але вже в рамках олімпійської кваліфікації, де права на помилку ні в кого не буде…

Єдиний раз в історії українська збірна брала участь в олімпійському хокейному турнірі у Солт-Лейк-Сіті-2002. Але далі за попередній раунд так і не пробилася. Вже у першому матчі українці програли збірній Білорусі (0:1), посівши згодом 2-е місце у підсумковій турнірній таблиці. У двох інших матчах групового турніру наша команда виграла у Швейцарії (5:2) та Франції (4:2). А у грі за 9-10 місця збірна України розгромно поступилася хокеїстам Латвії – 2:9.

Втім, повторити той результат – взяти участь в Олімпіаді і просто потрапити з дюжину найкращих команд світу, зараз буде схожим на диво.

"Вийти і на куражі зіграти три ігри хлопцям під силу"

Водночас у перемогу команди саме на турнірі у Польщі вірять насамперед фахівці. Екс-гравець збірної України, київського "Сокола" та низки зарубіжних клубів, учасник чотирьох чемпіонатів світу Олександр Савицький у коментарі "Телеграфу" зазначає: "Моя думка така, що якщо дивитися хто в якому дивізіоні грає, то тоді можна взагалі не виходити на лід Я вважаю, що у нас досвідчений тренерський штаб на чолі з Дмитром Христичем. Контрольна гра, що пройшла напередодні, мені сподобалася, виграли у корейців, видно, що хлопці перебувають у хорошій формі. Так що, я думаю, вийти і на куражі зіграти три ігри, як то кажуть "від ножа", нашим хлопцям під силу. Буду за низ дуже переживати. Повторюся – на три ігри можна зібратися".

Відповідаючи на запитання про те, які переваги у нашої команди, фахівець зазначив: "З одного боку у нас молода команда, але є й низка досвідчених гравців. Раніше ці гравці вже показали, що можуть впевнено грати і з командами елітного дивізіону, і першого дивізіону. Скажу, що сплав молодості, досвіду, ну і, звичайно ж, найголовніше, бажання – все це у команди є".

А говорячи про лідерів збірної, зазначив: "За рахунок одного – навряд чи, але в кожній лінії є лідери. Звичайно ж, від цих хлопців багато залежатиме. Не хочу прізвища називати, хлопці самі всі розуміють, але вони мають показати свої лідерські якості і повести за собою всю команду. Їхнє вміння в потрібний момент зібратися і виявити найкращі якості буде дуже важливим для команди в цілому. Знову ж таки можна сказати, що у великому механізмі кожен гвинтик – визначальний".

Російське питання

Цікаво, що серед восьми команд, які вже кваліфікувалися на Олімпіаду-2026, у хокейному турнірі є і збірна Росії. У міжнародному рейтингу після ЧС-2023 російська команда займала 3-е місце. І автоматично потрапила на Ігри поряд із збірними Канади, Фінляндії, США, Німеччини, Швеції, Швейцарії та Чехії. Команда вже навіть посіяна в Групу С майбутніх Ігор, поряд із збірною США та двома колективами з кваліфікації. Але з важливою приміткою, що це "теоретична позиція посіву, дійсна в тому випадку, якщо буде ухвалено рішення про повернення команди до програми чемпіонату ІІХФ". Олімпійський турнір проходить під егідою Міжнародної федерації хокею на льоду

Зрозуміло, що до Олімпіади ще два роки, і всі ми сподіваємося, що війна на цей час точно закінчиться. Але чи закінчиться? І що буде із санкціями проти російських спортсменів та команд? Адже на найближчій літній Олімпіаді в Парижі-2024 росіяни в командних видах спорту точно не будуть представлені.

Швидше за все, ІІХФ доведеться викручуватись і на ходу міняти "правила гри". Або автоматично додавати до учасників турніру команду з найвищим рейтингом серед тих, які не потрапили на Ігри, або проводити додатковий турнір а-ля "останній шанс" серед кількох збірних і розігрувати путівку на Олімпіаду. Турнір можна буде провести у грудні-січні сезону-2025/26.

Де дивитись?

У прямому ефірі в Україні ігри збірної України з хокею на турнірі у Польщі покажуть "Суспільне Спорт", Sport 1, а також YouTube-канал Федерації хокею України (ФХУ). На сайті "Телеграф" будуть доступні результати матчів.

Напередодні став відомим склад нашої національної команди на ці змагання.

Матеріал опублікований російською мовою — читати мовою оригіналу