Рік тому керівництво МВС розбилося на вертольоті у Броварах. Куди зайшло розслідування за цей час

Читать на русском
Автор
2902
Пройшов рівно рік із трагедії у Броварах
Пройшов рівно рік із трагедії у Броварах. Фото Колаж "Телеграф"

У ході розслідування були встановлені обставини трагедії та підозрювані

Пройшов рівно рік від дня аварії вертольота з керівництвом Міністерства внутрішніх справ на борту. Внаслідок авіакатастрофи загинули 14 людей, серед яких був міністр внутрішніх справ Денис Монастирський та його заступник Євген Єнін. За цей час слідство встановило обставини події та підозрюваних.

Трагедія сталася 18 січня 2023 року о 08:20. Під час польоту над Броварами вертоліт орієнтування і впав у житловому кварталі, недалеко від дитячого майданчика та багатоповерхових будинків. На місці події тоді почалася масштабна пожежа.

Незабаром було встановлено, що на борту керівництво МВС, яке прямувало до Харківської та Донецької області у відрядження. Внаслідок авіакатастрофу загинули всі члени та екіпажа та всі пасажири:

  • Денис Монастирський – Міністр внутрішніх справ України;
  • Євген Єнін – перший заступник міністра;
  • Юрій Лубкович – державний секретар МВС;
  • Тетяна Шутяк – заступник керівника Патронатної служби МВС;
  • Михайло Павлушко – начальник управління забезпечення захисту департаменту внутрішньої безпеки НПУ (начальник охорони міністра);
  • Андрій Маринченко – старший оперуповноважений у особливо важливих справах Департаменту внутрішньої безпеки НПУ (охоронець міністра);
  • Микола Анацький – головний інспектор Департаменту комунікації МВС (фотограф).
  • Олександр Василенко – командир вертольота;
  • Костянтин Коваленко – другий пілот;
  • Іван Касьянов – бортовий механік, прапорщик служби цивільного захисту.

Загалом внаслідок події загинули 14 людей. Крім перерахованих вище осіб жертвами стали місцеві жителі Броварів. До них три жінки і дівчинка 2017 року народження. Ще 31 особа, включаючи 13 дітей, отримали поранення.

Що показало розслідування

Наприкінці листопада 2023 року розслідування трагедії з керівництвом МВС було завершено. Після цього матеріали мали бути передані до суду і низка чиновників отримали підозри у цій справі.

Було встановлено, що посадовці допустили відверті порушення правил безпеки руху та експлуатації повітряного транспорту, що призвело до загибелі людей. Незважаючи на попередження внутрішніх інструкцій та вимог законодавства, чиновники ДСНС дозволили використати вертоліт, який був на чергуванні для реагування на потенційні надзвичайні ситуації у Києві та області. Справа в тому, що дозвільних документів на виконання інших видів польотів повітряне судно не мало.

Також під час підготовки до польоту командир екіпажу не отримав повідомлення про метеорологічні дані по всьому маршруту запланованого руху, включаючи вкрай несприятливі погодні умови над Броварами. Допусків до польотів у складних умовах екіпаж не мав. Однак ніхто з посадових осіб, відповідальних за безпеку, не вжив жодних заходів.

У Держбюро розслідувань зазначили, що враховуючи низьку видимість, вертоліт змушений був здійснювати політ на гранично низькій висоті, яка була меншою за висоту будівель. Командир екіпажу намагався облетіти багатоповерховий будинок, але різко піднявся, втратив орієнтування у просторі і при завершенні маневру зіткнувся із землею.

Хто отримав підозру

ДБР повідомило про підозру п’ятьом посадовцям ДСНС, які порушили правила безпеки польотів. Серед них:

  • начальник управління авіації та авіаційного пошуку та порятунку ДСНС України;
  • в.о. командира спеціального авіаційного загону;
  • заступник командира з льотної підготовки;
  • командир авіаційної ескадрильї;
  • начальник служби безпеки польотів Спеціального авіаційного загону оперативно-рятувальної служби цивільного захисту ДСНС України із Ніжина Чернігівської області.

Стосовно чотирьох фігурантів було обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без права застави на два місяці. Начальнику служби безпеки польотів було обрано інший запобіжний захід — два місяці домашнього арешту. У ДБР зазначають, що незабаром п’ятеро чиновників ДСНС відповідатимуть перед законом за службову недбалість. Їм загрожує до 10 років позбавлення волі.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав про те, що в офіційній версії загибелі глави МВС України Дениса Монастирського виявили багато нестиковок.