"Будь ласка, хлопці, прокиньтесь": європейські політики благають США виділити військову допомогу Україні

Читать на русском
Автор
Україна критично залежить від американської допомоги
Україна критично залежить від американської допомоги. Фото Колаж

Підтримка України є важливим пріоритетом для Байдена, заявив представник Білого дому

Група європейських парламентаріїв із країн НАТО закликала адміністрацію президента США Джо Байдена та Конгрес досягти домовленостей та затвердити виділення грошей на військову допомогу Україні. Вони попросили США "прокинутися".

Це сталося під час візиту парламентаріїв країн ЄС до Вашингтона. Його мета – переконати США виділити кошти на допомогу Україні. Однак, пише Politico, вони залишають Сполучені Штати розчарованими. Голова комітету канадського парламенту із закордонних справ Алі Ехсассі розповів, що парламентарі провели тиждень, "благаючи американців бути американцями, бути залученими, зосередженими, дисциплінованими та працювати якомога тісніше з нами".

Представник Білого дому заявив, що адміністрація працює над тим, щоб домогтися подальшої допомоги Києву, і "ми поділяємо їхнє розчарування з приводу бездіяльності Конгресу щодо України". Він додав, що "забезпечення більшої допомоги Україні у сфері безпеки є головним пріоритетом, а підтримка України є важливим пріоритетом для президента".

Однак, попри подібні запевнення, нову допомогу Україні в США не можуть затвердити з грудня. Це дає Росії можливість захопити нові території України.

"Це відбувається так повільно, і ми маємо визнати, що за цей час ми можемо багато втратити, якщо Україні доведеться згорнути свої операції через брак постачань", — додав голова комітету із закордонних справ, оборони та безпеки у парламенті Чехії Павло Фішер.

Як раніше писав "Телеграф", у Конгресі США наближаються до згоди щодо голосування за великий пакет допомоги американським союзникам, насамперед Україні. Це випливає з коментарів американських сенаторів, які вони дали після зустрічі з президентом Джозефом Байденом у Білому домі.

Водночас речник Палати представників Майк Джонсон заявив, що питання про голосування про надання фінансової допомоги України може розглядатися Конгресом США лише після того, як буде врегульовано так звану "кризу" на кордоні США з Мексикою. Без питання кордону жодного законопроєкту про надання допомоги Україні на голосування не ставитимуть.