Затримання бізнесмена Мазепи. Тиск на бізнес чи справді схема про відчуження земель

Читать на русском
Автор
Бізнесмен Ігор Мазепа
Бізнесмен Ігор Мазепа. Фото Concorde Capital

Причиною затримання інвестора стала стара земельна справа

Український бізнесмен та інвестор, власник компанії Concorde Capital Ігор Мазепа був затриманий ДБР у справі десятирічної давнини щодо схеми злочинного заволодіння землями, де розташовані гідротехнічні споруди Київської ГЕС у Вишгородському районі. Правоохоронці стверджують, що це понад 7 га земель критичної інфраструктури, які нібито купувалися за корупційного сприяння. Тимчасом різноманітні громадські рухи та представники бізнесу б'ють на сполох через тиск на підприємців, а Bloomberg на весь західний економічний світ прорекламував "арешт інвестора в Україні, який скаржився на корупцію", ще й у розпал форуму у Давосі.

Позиція ДБР і прокуратури

Державне бюро розслідувань (ДБР) повідомило, що земельна справа стосується протиправного заволодіння понад 7 гектарами землі, на яких розташовані гідротехнічні споруди критичної інфраструктури — Київської ГЕС. ДБР стверджує, що Ігор Мазепа є організатором схеми. До "злочинної організації" входило майже два десятки фігурантів. Серед них відомі інвестори у сфері будівництва елітного житла, їхні помічники, юристи, архітектори, землевпорядники, інші кваліфіковані спеціалісти та представники держорганів. Ігоря Мазепу затримали 18 січня під час спроби виїзду за кордон. Також в різних регіонах України затримані ще 3 учасники "злочинної організації", у тому числі брат організатора Юрій Мазепа.

Обшуки в Concorde Capital
В офісах компанії Concorde Capital провели обшуки

Радниця ДБР Тетяна Сапьян пояснила, що забудова земель Київської ГЕС загрожувала критичній інфраструктурі столиці. Мовляв, на землі Київської гідроелектростанції забудували елітні котеджі. Ділянки переоформили на підставних осіб, аби збудувати на них котеджні містечка. Forbes уточнив із посиланням на ДБР, що мова про землю для котеджного містечка преміумкласу Goodlife Park площею 40 га, збудованого у 2013 році.

Котеджне містечко Goodlife Park

"Вони діяли в інтересах декількох забудовників. Використовуючи прогалини у правовому статусі ділянок, організатори через корупційні зв’язки у держорганах оформлювали їх як землі сільгосппризначення, що дозволяло виділяти ці ділянки громадянам України. Інші учасники підшукували через соцмережі "підставних осіб", які за гроші погоджувались підписати документи щодо виділення їм землі у приватну власність. Більшість з них були студентами, які були введені в оману", — повідомляє ДБР.

Виконавці від імені "підставних осіб" підписували документи для оформлення права власності, перепродавали землю забудовникам елітної нерухомості, які нібито замовили та профінансували схему.

"За такою схемою протягом 2020-2021 років організатори та учасники злочинної організації заволоділи землями державної власності, які віднесені до земель водного фонду, та розташовані на гідроспорудах стратегічної Київської ГЕС. Реалізації злочинної схеми сприяли дії окремих посадовців органів Держгеокадастру, які перевищили свої службові повноваження під час прийняття рішень, щодо виділення земельних ділянок", — додали у ДБР.

Статті Кримінального кодексу:

  • 255 (Створення, керівництво злочинною спільнотою або злочинною організацією, а також участь у ній),
  • 233 (Незаконна приватизація державного, комунального майна),
  • 209 (Легалізація (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом)

Позиція Мазепи та Concorde Capital

У компанії Concorde Capital заявили, що затримання Мазепи пов’язане з його позицією щодо тиску на власників українського бізнесу з боку правоохоронних органів, а сам арешт підприємця є найбільшим ударом по інвестиційному ринку України за всю історію незалежності

Там додали, що силовики діяли протизаконно та агресивно, допустили всі можливі порушення в ході обшуків: не пустили адвокатів, вилучали всі без розбору документи і особисті кошти працівників компанії, обшукали офіс компанії без ухвали суду та з виламуванням дверей.

"Компанія вже готує звернення до керівництва держави щодо тиску на компанію та знищення силовиками інвестиційного клімату в Україні. Це звернення планують підписати власники сотень великих бюджетоутворювальних українських компаній. Питання по тиску на Ігоря Мазепу починає вже виходити далеко за межі слідчих дій, розпочатих правоохоронцями, як тільки Ігор Мазепа не побоявся заявити на всю країну про корумпованість силових структур та про створення антирейтингу недобросовісних правоохоронців", — заявили в Concorde Capital.

У компанії уточнили, що при інкримінованих Мазепі збитках у 7 млн грн встановили заставу 700 млн, а його брату 500 млн. Також нікого з держслужбовців, який нібито виділяв землю не за законом, у цій справі не затримали.

Сам Ігор Мазепа у Facebook поскаржився на непрості часи, коли переслідують бізнесменів, активістів чи намагаються знецінити журналістів-розслідувачів. Він розкритикував суму застави, і поставив питання, чому прийшли до нього, а не до чиновників, що виділили землю.

"Підозра стосується виділення якоїсь земельної ділянки на 2,4 га. Хтось там порахував, що ця операція завдала збитків державі на 7 мільйонів гривень. Кажуть, виділили з порушенням законодавства. Чому прийшли до мене – не ясно, бо я нікому ніяких державних ділянок не виділяв. Відповіді на питання, чи затримали тих, хто виділяв, я не отримав. Прокурори просять як запобіжний захід для мене заставу в розмірі 700 млн грн. Не 700 гривень, не 700 тисяч гривень, а 700 мільйонів гривень. І ще 500 млн грн за мого брата. Тобто, як мінімум 1,2 мільярда гривень за справу, де нібито збитки становлять 7 мільйонів. З цифрами у них біда: уявляю, які у них були шкільні оцінки з математики", — написав Мазепа.

Він також наголосив, що в справі немає жодного російського сліду.

Реакція суспільства

Громадський рух підприємців "Маніфест 42" закликав українські бізнес-обʼєднання до спротиву тиску правоохоронців, назвавши їх "тиловими силовиками". Підприємці вважають, що дії силовиків почали нести загрозу національній безпеці, закликавши президента Володимира Зеленського розібратися у проблемі.

"Громадський рух "Маніфест 42" закликає всі бізнес обʼєднання України до рішучого спротиву свавіллю тилових силовиків, черговим проявом якого стало затримання підприємця Ігоря Мазепи. Маски-шоу в офісі підприємства цього разу відбулося навіть без судових рішень. А недопуск адвокатів до місць обшуку став новим рівнем нахабності та беззаконня дій перевертнів у погонах", — повідомили у громадському русі.

Викладач Києво-Могилянської Бізнес-Школи Валерій Пекар припустив, що далі тенденція до маски-шоу у підприємців може набути поширення:

"Ігор Мазепа не білий і пухнастий, так само як і будь-який український підприємець з досвідом 20-30 років. Але якщо ви вважаєте, що це достатні підстави для обшуків та арешту без ухвали суду та інших порушень прав людини, то у мене для вас погана новина — ви можете бути наступним. Те саме стосується журналістів-розслідувачів, також не янголів, про що я вже писав. Якщо не маєте розуміння глобального розкладу щодо підтримки України демократичним світом, якщо не маєте уявлення про Конституцію та права людини, то хоча би інстинкт самозбереження у вас є?", — написав Пекар.

Нардеп Ярослав Железняк звернув увагу на статтю топового західного бізнес-видання Bloomberg, де сьогодні вийшла стаття із заголовком: "В Україні затримали інвестбанкіра, який поскаржився на корупцію". Там ще й згадується, що Мазепа є пропонував керівникам підприємств об'єднатися для створення "чорного списку" корупціонерів. Нардеп додав, що Мазепа, як і багато інших бізнесменів, був серед тих, у кого вистачило сміливості відкрито і публічно говорити про свавілля силовиків.

"Не так багато хто міг ще тоді відкрито сказати: "Ментівський беспредєл набрид бізнесу, правоохоронці приходять та іменем закону шиють голі статті, кримінальні справи та тероризують бізнес. Якщо влада не може покласти цьому край, то обʼєднаний бізнес готовий це зробити". Коли ДБР бере справу 2014 року і різко у 2023 році проводить обшуки у компанії і дома, шукають "рускій слід", і потім за начебто збитків державі в розмірі 7 млн грн вимагається застава для Ігоря Мазепи і його брата 700 млн грн та 500 млн грн…. Для мене тут очевидно, що стоїть чергова задача покарати. Думаю юристи потім багато цікавих креативів знайдуть як туди додавалися факти", — пише нардеп Железняк.

Стаття про Мазепу

Железняк додав, що Мазепа — черговий приклад як правоохоронці зібрані в одному телефоні ОП продовжують давити бізнес, і таких прикладів все більше. А також процитував свої розмови з бізнесменами, які планують виїжджати з країни через ризик, що одного дня правоохоронці будуть ломитися у двері їхнього житла.

Журналіст-розслідувач Юрій Ніколов заявив, що пресинг бізнесу вже злетів і буде ще посилюватись.

"Справа в тім, що нам всім гуртом справді вдалось знизити масштаби розпилів на видатках, тобто на закупівлях. Але ж пацюки вже звикли жити в кончазаспівських хоромах, утримання яких коштує шалених грошей разом з кухарками, приватними школами і коханками на Печерську неподалік від роботи по дорозі додому. Тому вони харчуються тепер з корупції на доходах — з хабарів за пільги чи відкриття/закриття криміналу", — каже Ніколов.

Раніше "Телеграф" писав, що затриманий Державним бюро розслідувань у справі незаконної приватизації земельних ділянок у Київській області бізнесмен Ігор Мазепа, назвав судовий процес навколо нього "фількіною грамотою".