Справа Мазепи: що думає бізнес про затримання інвестиційного банкіра

Читать на русском
Автор
600
Інвестиційний банкір Ігор Мазепа
Інвестиційний банкір Ігор Мазепа. Фото прес-служба

ДБР влаштувало чергову гучну справу

Справа проти інвестиційного банкіра Ігора Мазепи потроху прояснюється. Вчора Мазепу затримало ДБР. Сьогодні з’явились деталі. Мазепу, а згодом і його брата, затримали в справі про виділення 2,4 Га землі під будівництво котеджного містечка.

Що про це думає Мазепа? "Підозра стосується виділення якоїсь земельної ділянки на 2,4 га. Хтось там порахував, що ця операція завдала збитків державі на 7 мільйонів гривень. Кажуть, виділили з порушенням законодавства. Чому прийшли до мене – неясно, бо я нікому ніяких державних ділянок не виділяв. Відповіді на питання, чи затримали тих, хто виділяв, я не отримав. Прокурори просять як запобіжний захід для мене заставу в розмірі 700 млн грн. Не 700 гривень, не 700 тисяч гривень, а 700 мільйонів гривень. І ще 500 млн грн за мого брата. Тобто, як мінімум 1,2 мільярда гривень за справу, де нібито збитки становлять 7 мільйонів", — написано на його фейсбук-сторінці.

Concord Capital — одна з найбільших (як не найбільша) інвестиційних компаній України. Ігор Мазепа — відома людина, за багато років інвестицій він зблизився з купою бізнесменів і політиків. Звісно, реакція відомих людей не забарилась. "Бізнес-Телеграф" зібрав найяскравіші коментарі.

Ярослав Железняк, народний депутат, перший заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики, фракція "Голос"

Facebook. Коли ДБР бере справу 2014 року і різко у 2023 році проводить обшуки у компанії і дома, шукають "рускій слід", і потім за начебто збитків державі в розмірі 7 млн грн вимагається застава для Ігоря Мазепи і його брата 700 млн грн та 500 млн грн…. Для мене тут очевидно, що стоїть чергова задача покарати. Думаю юристи потім багато цікавих креативів знайдуть як туди додавалися факти.

Сергій Нагорняк , народний депутат, фракція " Слуга народу"

Facebook. Під російський слід, скоро почнуть ФОПам підозри вручати. Держава, ледве збирає половину, від потреби видатків річного бюджету. Замість повноцінного діалогу з власниками великого, та й не тільки бізнесу, йде віджимання цікавих активів. Як у часи, Саши стоматолога. Всі добре памʼятаємо, чим завершив Саша і його родина. У той час, коли на майданчику у Давосі ми закликаємо вчергове інвестувати в Україну іноземних інвесторів, своїх, які залишились тут, та інвестують у такий час, руками силовиків — це бажання вбивають на довгі роки! "Інвест няня в дії" Не знаю деталей справи, але схоже, що активи Ігора Мазепи, комусь не дають спокійно спати.

Олег Гороховський, співвласник МоноБанк

Facebook. Затримано бізнесмена Ігора Мазепу, натомість жодної інформації в ЗМІ про затримання по цій справі чиновника або працівника правоохоронних органів, тоді як ДБР розслідує кримінальні правопорушення з особливими суб'єктами. Виникає безліч питань, чому Ігоря Мазепу, який веде відкритий спосіб життя, постійно знаходиться на виду, просто затримують, замість виклику в правоохоронні органи для здійснення всіх необхідних процесуальних дій?… Такі методи знищують бізнес – бізнес не може і не повинен працювати в страху, інакше в країні не буде бізнесу. Про бізнес-клімат та прихід інвестицій, за таких умов, і мови бути не може, нажаль:(

Сергій Будкін, співзасновник та керуючий партнер FinPoint Investment Advisors

Facebook. Затримання Игоря Мазепи — дуже показова ілюстрація до того, чому з інвестиціями в країні швах. Це дуже погана новина з будь-якої сторони.

Ілля Несходовський, керівник аналітичного напряму Мережа захисту національних інтересів АНТС

Facebook. В Україні затримали інвестбанкіра, який поскаржився на корупцію – Bloomberg Що ще вам треба для інвестування в Україну? Якщо в законодавстві є прогалини, то чия це проблема, бізнесу чи влади?

Всеволод Кожемяко, підприємець, громадський діяч

Facebook. Очевидно, що затримання Ігор Мазепа по старій земельній справі має або корупційне, або політичне підґрунтя. Перевожу на сучасну мову: щось не те сказав (міг), когось не того підтримав (мало вирогідно), або просто відмовився платити на вимогу правоохоронного рекету (скоріш за все). В будь якому випадку, нічого спільного з правосуддям або справедливістю.

Гарік Корогодський, підприємець, громадський діяч

Facebook. ДБР — це хто? Хто відповідає за їхні дії? Що означає Д в назві? Державне? Тоді й відповідати має держава. Здається, люди, котрі керують цим незалежним органом, наприкінці розслідувань вийдуть самі на себе.