В Україні знайшли унікальні плити османською мовою: прикрашали стіну туалету у психдиспансері (фото)

Читать на русском
Автор
Плити османською мовою були заховані під шаром штукатурки
Плити османською мовою були заховані під шаром штукатурки. Фото Колаж

Дослідники мають намір помістити копії плит до музею

У туалеті психоневрологічного інтернату, розташованого в селі Кривчик Хмельницької області, виявили унікальні плити з османською писемністю. Їх вік приблизно 300-400 років.

Про це розповіли у Кам’янці-Подільському державному історичному музеї-заповіднику. Написи та плити мають намір детальніше вивчити, щоб точно встановити, що саме на них написано.

Психоневрологічний інтернат розташований у будівлі палацу Крупенських. Історики відзначають, що ця будівля — один із найкрасивіших представників палацово-паркових комплексів ХІХ століття. При цьому пам’ятник вимагає ретельнішого дослідження, оскільки в його історії "немало білих плям".

Про незвичайну знахідку у стіні туалету ще 2022 року повідомила колишня директорка установи Стефанія Баженова. Плиту з арабською в’яззю виявили, коли затіяли ремонт у вбиральні та вирішили зняти шар старого тинькування. Туди негайно вирушила науково-краєзнавча експедиція Кам’янця-Подільського державного історичного музею-заповідника.

Панно було розташоване в південному крилі палацу, а на схід від нього проступали сліди ще однієї плити, обмеженої високою гіпсовою рамкою. Історики припускають, що спочатку це приміщення служило напіввідкритою верандою, у стіну якої вмонтували дві кам’яні плити з написами арабською в'яззю.

Дослідники заміряли плиту та сфотографували текст, щоб дізнатися про переклад. Фото відправили професору університету Улудаг у Бурсі в Туреччині, Мехмету Челенку, який є експертом з османської мови. Він переклав текст на латиницю, а професор Університету Газі в Анкарі (Туреччина) Мехмет Хаккі Сучін зумів перекласти латиницю англійською мовою.

"Напис виконано османською мовою, а в тексті згадується султан Ахмед III й Сілахдар Дамад Алі-паша (мученик Алі-паша), який був великим візиром під час правління першого між 1713 і 1716 роками", — кажуть у музеї.

Вже в Україні експерти переклали текст українською мовою, і ось що там сказано:

"Дорогоцінний султан світу, Полюс часу Ахмед Хан який був звільнений від світу горя свого часу.

Поки світ наповнений смутком і горем,

не залишилося жодної крупинки горя, всі були повні радості.

[відсутнє] Вічне і дорогоцінне Право

День і ніч мої руки й язик голосили

Стільки ж, скільки труднощів, боїв і битв

Тепер запанували слухняність і спокій.

[відсутнє] Далеко від будь-якої помилки

Ця молитва у всіх на язиці вранці і ввечері.

Сила долі Королівства свідчить про це

Така освідчена людина, як великий візир, була його нареченим

[відсутнє] і його візир Алі-паша

Ім'я його в усіх світах згадують добром.

Своїми доброчесними заходами він зробив мир у світі,

[відсутнє] йому підвладні були всі створіння світу".

Дослідники мають намір і надалі вивчати унікальну плиту та хочуть очистити від тинькування інші її частини. Відкритий у майбутньому текст, можливо, надасть велику конкретику з приводу згаданих у поемі історичних постатей і, що найважливіше, їх датування.

Експерти зазначають, що згадка про султана Ахмеда III (1703-1730) вказує на те, що плити не пов’язані з періодом існування Подільського еялету (1672-1699). На правління Ахмеда III вказує і згадка про Алі-Паша, а титул "наречений", у тексті — "damad", найімовірніше, дійсно вказує на фігуру Сілахдара Дамада Алі-паші (мученика Алі-паші), який обіймав посаду великого візира в 1713–1716 рр.,

"Найбільш імовірно, що вмонтовані в стіни кривичського палацу плити спочатку були встановлені в Хотині. Саме під час правління Ахмеда III проводилася масштабна перебудова Хотинської Нової фортеці на початку XVIII ст. Кам'янець же, як відомо, за Карловицькою мирною угодою ще 1699 р. повернувся до складу Речі Посполитої", — кажуть у музеї.

Рід Крупенських теж походить з Бессарабії, а під час будівництва палацу в Кривчику вже в XIX столітті вони могли використовувати для декору османські кам’яні плити, демонтовані російським гарнізоном з одного з турецьких об’єктів у Хотинській фортеці. На той час була мода на орієнталізм в інтер’єрі.

Дослідники хочуть зберегти плити, а також зробити їх гіпсові зліпки, щоб розмістити у музеї.

Раніше "Телеграф" розповідав про те, що на Київщині знайшли незвичайний скелет жінки. Останки, яким тисяча років були прикрашені кільцями.