Ставлення до російськомовних в Україні змінилося: що показало опитування КМІС

Читать на русском
Автор
5024
Результат досліджень КМІС стосовно ксенофобії
Результат досліджень КМІС стосовно ксенофобії. Фото bukinfo.com.ua

80% українців, що приймали участь в опитуванні, заявили, що не допускали б росіян в Україну навіть як туристів

Під кінець 2023 року українці виказали своє негативне ставлення до білорусів та росіян. Мова іде саме про мешканців сусідніх країн.

При цьому найнижчий рівень етнічних упереджень в Україні існує до українців і поляків. Про це свідчать дані опитування КМІС.

Під час опитування з'ясувалося, що українці готові будувати родину, дружити та працювати зі своїми співгромадянами та поляками. А ось росіян навіть як туристів в країну пускати не стали б.

Соціальна дистанція між населенням України та деяких етнічних груп. Фото: КМІС

Опитані громадяни також висловили позитивне ставлення до євреїв, французів, канадців та американців, які проживають в Україні.

Порівняння соціальної дистанції населення України та деяких етнічних груп у 2013 та 2023 рр. Фото: КМІС

Дослідження також показало, що за минулий рік в країні дещо погіршилося ставлення до російськомовних українців.

"Можливо, що погіршення ставлення до росіян – жителів України та до російськомовних українців пов’язано з тим, що до початку широкомасштабної війни серед них був вищий відсоток тих, хто підтримує проросійські партії, ніж серед україномовних українців. Але зараз ситуація радикально змінилася.

Усі опитування КМІС та інших соціологічних компаній після 24 лютого 2022 року засвідчують, що хоча громадяни України, які є етнічними росіянами, і російськомовні українці дещо відрізняються за своїми поглядами, але насправді більшість із них цілком є проукраїнськи налаштованими громадянами", – зазначив гендиректор КМІС Володимир Паніотто.

Загалом рівень ксенофобії в Україні наразі є середнім (3,7). Більшість етнічних груп жителі країни не хотіли б бачити у ролі членів своїх родин та близьких друзів, але можуть сприймати їх як сусідів, колег по роботі та жителями України.

Динаміка рівня ксенофобії в Україні з 1994 до 2023. Фото: КМІС

Довідка

Ксенофо́бія — різке несприйняття особою чи національною лінгвокультурною спільнотою чужої культури, мови, поведінки, манери спілкування тощо. На рівні державної політики може виявлятися як дискримінація за національно-культурними ознаками.

Раніше "Телеграф" повідомив, що в Україні спостерігається зростання критичного ставлення до органів влади. Громадяни стали менше довіряти президентові України Володимиру Зеленському, нинішньому уряду та Верховній Раді.