Україна вперше в історії проходить опалювальний сезон на власному газі: Шмигаль розповів подробиці

Читать на русском
Автор
821
Денис Шмигаль
Денис Шмигаль. Фото facebook.com/dshmyhal

Електроенергосистема стабільна, "блакитне паливо" купувати в інших країнах не потрібно – прем’єр порадував заявами

Вперше за всю історію Україна проходить опалювальний сезон, використовуючи газ власного видобутку. У сховищах знаходиться приблизно 10 млрд. кубічних метрів газу.

Це стало можливим після того, як "Нафтогаз" та "Укргазвидобування" збільшили обсяги видобутку на 11%. Вони також відкрили нові свердловини, про що прем’єр-міністр країни Денис Шмигаль заявив в ефірі телемарафону.

Китай гальмує будівництво російського газопроводу

"Зараз у наших сховищах ― близько 10 мільярдів кубічних метрів газу. І ми справді проходимо цей опалювальний сезон на газі виключно українського видобутку", ― сказав Шмигаль.

Ситуація з електрикою в Україні

Прем’єр зазначив, що опалювальний сезон 2023/24 наша країна проходить зі збалансованою електроенергосистемою. Україна підключена до європейської системи ENTSO-E, що дозволило підвищити можливості імпорту електроенергії до 1,7 ГВт.

Шмигаль зазначив, що цього обсягу вистачає, щоб збалансувати систему під час російських обстрілів. Імпорт також дозволяє покрити дефіцити, які виникають у разі зростання споживання електрики на тлі різкого похолодання.

Прем’єр нагадаємо про вклад Збройних сил України (ЗСУ) та енергетиків. Саме завдяки їм опалювальний сезон відбувається стабільно, хоч цього досягти дуже важко.

Раніше "Телеграф" писав, що попри війну Україна продовжує перекачувати російський газ до Європи. І хоч обсяги суттєво скоротилися за останні два роки, але все ж таки транзит приносить чималий прибуток.