Китай пригрозив Україні погіршенням відносин: що стало причиною та на що може вплинути (оновлено)

Читать на русском
Автор
7124
twitter.com

Офіційно цю інформацію поки не прокоментували

Китай попередив Україну, що двосторонні відносини між країнами можуть погіршитись через те, що Київ визнав більше десятка китайських компаній "міжнародними спонсорами війни". Проте Пекін не висунув жодних умов.

Про це пише Reuters з посиланням на два високопоставлені українські джерела, які говорили на умовах анонімності. Зазначається, що попередження було передано Україні минулого місяця на зустрічі посла Китаю в Києві з високопоставленими українськими урядовцями.

Як відомо, Національне агентство із запобігання корупції внесло 14 китайських компаній до переліку "міжнародних спонсорів війни", чия бізнес-діяльність опосередковано допомагає або сприяє військовій агресії Росії. До цього списку, зокрема, входять:

  • Alibaba Group;
  • Xiaomi Corporation;
  • Китайська національна морська нафтова корпорація;
  • Китайська корпорація будівництва залізниць.

Одне з джерел повідомило виданню, що, за словами китайського посла, ситуація з цим списком може негативно вплинути на відносини двох країн. Джерело додало, що в результаті Китай не ставив перед Україною жодних умов, а просто висловив свою точку зору щодо списку. Друге джерело припустило, що Пекін може пов'язати це із закупівлею Китаєм українського зерна.

Варто зазначити, що після публікації цього матеріалу речник МЗС КНР заявив Reuters, що Україна має негайно виключити китайські компанії з цього списку. За його словами, Пекін хоче, щоб Київ "усунув негативний вплив".

"Китай рішуче виступає проти включення китайських підприємств у відповідний список і вимагає від України негайно виправити свої помилки та усунути негативні наслідки", — заявив речник МЗС КНР. Водночас він не уточнив, якими можуть бути ці наслідки.

Нагадаємо, У квітні 2023 року Національне агентство з питань запобігання корупції внесло китайську корпорацію Xiaomi до переліку міжнародних спонсорів війни. У серпні того ж року НАЗК внесло до цього списку китайську групу компаній Alibaba Group Holding Limited.