Україна намагається налагодити контакт із Китаєм: Сі Цзіньпіна запросили на важливий захід

Читать на русском
Автор
1497
Сі Цзіньпін
Сі Цзіньпін. Фото EPA/UPG

Китайський лідер чи не єдиний, хто може вплинути на російського диктатора Путіна

Україна запросила лідера Китайської Народної Республіки (КНР) Сі Цзіньпіна на Глобальний саміт миру у Швейцарії. Офіційний Київ сподівається побачити главу Китаю на цьому заході, тож для налагодження контакту залучають партнерів у світі.

Участь Сі Цзіньпіна на такому високому рівні є вкрай важливою для України, тому вона намагається донести цю позицію до влади Китаю. Про це заступник глави Офісу президента України Ігор Жовква розповів агентству Reuters.

Сценарій війни Росії та НАТО

"Ми безперечно запрошуємо Китай взяти участь у саміті, на найвищому рівні, на рівні президента Китайської Народної Республіки. Участь Китаю буде для нас дуже важливою. Ми працюємо з китайською стороною. Ми залучаємо наших партнерів у світі, щоб вони донесли до китайської сторони, наскільки важливо брати участь у такому саміті", ― сказав Жовква.

Відносини України та Китаю

Сі Цзіньпін є одним із головних партнерів Володимира Путіна. Після вторгнення РФ в Україну Китай не припинив співпрацю з Росією, а навпаки наростив обсяги. Сі Цзіньпін є важливим союзником Кремля, тож Київ намагається налагодити з ним контакт.

Президент України Володимир Зеленський хоче провести телефонні переговори з главою Китаю. Він планує обговорити з ним підготовку до Глобального саміту миру. Для Києва важлива присутність президента КНР. Особливо з огляду на те, що дипломати країни проігнорували зустрічі радників з української "Формули миру". Зеленський лише раз говорив із Сі Цзіньпіном телефоном у квітні 2023 року.

Володимиру Зеленському також відмовили у зустрічі з прем’єром КНР Лі Цяном. Вони могли поговорити у Давосі (Швейцарія), де проходив Всесвітній економічний форум.

Глава Офісу президента Андрій Єрмак упевнений, що в українсько-китайських відносинах все не так погано. Сі Цзіньпін нібито тепло ставиться до України та має глибокі знання про нашу країну.

Раніше "Телеграф" писав, як зробити Глобальний саміт миру ефективним. Своєю думкою ексклюзивно для нашого видання поділився генерал армії Микола Маломуж.