Чи загрожує Залужному відставка? Із заявою виступив Данілов

Читать на русском
Автор
5126
Олексій Данілов
Олексій Данілов. Фото Facebook

Це дуже дестабілізує ситуацію в ЗСУ

Наразі жодних документів щодо відставки Головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного, чутки про яку сколихнули суспільство, немає. Таку заяву зробив секретар Ради національної безпеки й оборони Олексій Данілов.

Про це він сказав у коментарі "Українському радіо" у пʼятницю, 2 лютого. Він наголосив, що варто спиратись на документи, а не на домисли та чутки, що і роблять в Апараті Ради нацбезпеки.

"Документа про відставку головнокомандувача на сьогоднішній день немає. Якщо з’явиться документ, тоді можна питати думку і про щось говорити. Доти, доки його немає, я б нікому не радив підіймати ці хвилі, починати розповідати, що щось відбулося. Ви знаєте, що це дуже дестабілізує ситуацію безпосередньо в армії і це не на користь. Якщо будуть ті чи інші документи, тоді ми можемо про це говорити", — зауважив Данілов.

Він також прокоментував численні публікації ЗМІ про відставку Залужного, зазначивши, що "інколи й там є такі речі, які не зовсім відповідають дійсності".

"Я свідомий про що я розповідаю. Інколи людям приписують те, що не відбувалося. На сьогоднішній день ми живемо в такому світі, де, на жаль, інформаційні війни тривають 24 години на добу і дуже потужно впливають на підсвідомість", – зауважив секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов.

Усе може змінитись на Ставці

Проте українській журналіст Юрій Бутусов зазначив, що найближчим часом відбудеться засідання Ставки Верховного Головнокомандувача. І головним питанням на ньому буде саме звільнення Залужного та призначення нового військового керівництва.

За його словами, текст указу президента про звільнення Залужного був підготовлений 29 січня. Саме тоді Володимир Зеленський на зустрічі за участі міністра оборони Рустема Умєрова нібито запропонував Залужному добровільно подати у відставку, але генерал самостійно залишати посаду відмовився.

Тож, як зазначає Бутусов, тепер Зеленський буде обговорювати на Ставці питання зміни значної частини військового керівництва, і у тому числі Залужного.

"Президент переконує усіх підтримати його рішення, щоб це була спільна позиція Ставки", — зазначає журналіст.

Водночас він пише, що Офіс президента побоюється негативних політичних та інформаційних наслідків звільнення Залужного, тому зміни плануються на різних рівнях. В ОП, за даними Бутусова, активно обговорюється просування до двох десятків авторитетних в ЗСУ та Нацгвардії командирів, переважно комбригів, на вищі посади. Також там проводяться широкі консультації щодо того, які саме командири мають сильну репутацію в армії та суспільстві та на які посади їх можна призначати.

"Кандидати на заміну Залужному розглядаються на даний момент начальник ГУР МО Кирило Буданов та командувач сухопутних військ Олександр Сирський, причому не виключається варіант призначення у тандемі", — додає журналіст.

Раніше "Телеграф" намагався розібратись у тому, що відбувалось 29 січня, коли інформація про можливе звільнення Залужного почала активно ширитись в інфопросторі, та що було перед цим, а головне — що буде далі. Адже давно очевидно, що відносини між Генштабом та Банковою, м’яко кажучи, не прості.