Вів бізнес у РФ і хотів стати депутатом: що відомо про "організатора перевезення бомб" у Воронеж

Читать на русском
Автор
1668
Вів бізнес у РФ і хотів стати депутатом: що відомо про "організатора перевезення бомб" у Воронеж

Розповідаємо про його біографію

В понеділок, 5 лютого, грузинські спецслужби заявили, що затримали вантаж з "бомбами" з України, які прямували до Воронежа. В організації перевезення підозрюється українець Андрій Шарашидзе.

"Телеграф" розповідає про те, що відомо про Шарашидзе.

Андрій Шарашидзе

Спецслужби Грузії називають його уродженцем міста Батумі, проте сам Шарашидзе на своїй сторінці у Facebook вказує, що народився та виріс в Одесі. Тут слід звернути увагу, що у заяві грузинів йдеться, що відправною точкою у нібито перевезенні бомб була саме Одеса.

Сам Шарашидзе вів не дуже публічний спосіб життя. Піковим моментом його публічності водночас є і найпримітніший етап у житті чоловіка. 2019 року він балотувався у депутати Одеської облради від партії "Слуга народу".

Саме в цей період Шарашидзе був особливо активним у мережі. Він регулярно проводив зустрічі із виборцями, а у своїй передвиборчій кампанії робив ухил на благоустрій міста. Наприклад, у жовтні 2020 року він обіцяв покласти асфальт на одній із вулиць, повернути зупинку тощо.

Втім, навіть у цей пік активності у ЗМІ про нього потрапляло не так багато інформації. Характеристика, яку йому давали у місцевих ЗМІ під час виборів, звучить наступним чином: підприємець-сировар (але про це пізніше).

Незважаючи на активну передвиборчу кампанію, Шарашидзе так і не вдалося перемогти на виборах. І з цього моменту про нього в мережі практично нічого не чути. Його сторінку у Facebook закинуто, а в новинах ім’я не згадувалося.

Крім політики, чоловік займався ще й підприємництвом. Відповідно до відкритих реєстрів компаній, він був засновником або керівником одразу кількох компаній:

"Савранська сироварня" (звідси й повідомлення у ЗМІ про сировара);

Компанія "Палатіно" (судячи за даними реєстру, займається оптовою торгівлею овочів та фруктів).

Також наприкінці 2022 року Андрій Шарашидзе очолював сільськогосподарський кооператив "Савранський кооператор" на Одещині.

Очолював Громадську організацію "Національний інтерес України" (сторінка організації не функціонує вже понад 3 років, приблизно відколи пройшли місцеві вибори, на яких програв Шарашидзе. А посилання на "сайт" організації веде на казино. Можливо, сторінка вже давно зламана).

Крім того, був засновником маріупольської компанії "Лайкіс" (також займалася оптовою торгівлею).

Можливо, на наступний рядок біографії Шарашидзе варто звернути увагу. Річ у тому, що з 2014 року чоловік також вів бізнес у Росії. У Москві було зареєстровано "тезку" її української компанії "Паладіс", яка займалася виробництвом соків, кави та реалізацією їх поза магазинами. Шарашидзе був і її керівником, і її засновником. Але у 2019 році її закрила місцева податкова.

Нагадаємо, що, за заявами грузинських спецслужб, Шарашидзе нібито організував перевезення "бомб" з Одеси через Румунію, Болгарію, Туреччину до Грузії, щоб доставити їх до Росії. Знаючи це, примітним є те, що з ключовими країнами з цього списку чоловік мав тісний зв’язок: Україна (громадянин), Грузія (уродженець), Росія (бізнес). Втім, доки в Україні не дали офіційних коментарів із цього приводу, поки що можна ставити під сумнів, і маршрут, і "бомби", і мету Шарашидзе.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що в Грузії звинуватили Зеленського у брехні та вимагають вибачень