"Містить корупційні ризики": антикорупційний комітет Ради про законопроєкт щодо мобілізації

Читать на русском
Автор
558
Вікторія Сюмар
Вікторія Сюмар. Фото Скриншот

Сюмар каже, що мотивації щодо служби буде ще менше

Комітет Верховної Ради з питань антикорупційної політики розглянув оновлений законопроєкт про мобілізацію. Однак визнав його таким, що містить корупційні ризики.

Про це повідомила членкиня комітету Вікторія Сюмар. За її словами, зокрема, причина у тому, що "знову Кабмін визначатиме хто з правоохоронних і антикорупційних органів матиме бронь, а хто має бути мобілізованим".

"Фактично і МО і ГШ визнали, що норма про демобілізацію через 36 місяців є декларативною. Бо по суті військовослужбовець через 36 місяців отримує право лише написати рапорт про звільнення. Але рішення кого і коли демобілізовувати буде вирішувати ставка Верховного головнокомандувача", — написала Сюмар.

Вона підкреслила, що згідно з законопроєктом, Кабмін може ще більше обмежити виїзд за кордон для інших категорій без жодної чіткості. Крім того, незрозуміло, які документи треба надати для доглядаючих за інвалідами, аби довести факт догляду.

Також, за словами Сюмар, можуть бути ризики при накладанні стягнення за невідкриття електронного кабінету призовника.

"Поки що ТЦК передаватиме дані тих, хто кабінет не зробив, до поліції і поліція виписуватиме протоколи про порушення. Все виписано знову не чітко і сумнівно щодо відповідності до Конституції… ми запропонували як його доопрацювати. Але допоки армія є "квитком в один кінець" з декларативним рапортом через 36 місяців, мотивації щодо служби буде ще менше…" — зауважила Сюмар.

Нагадаємо, в доопрацьованій версії нового законопроєкту щодо мобілізації з'явилися положення про використання електронного кабінету військовозобов'язаних для ведення обліку ТЦК та розповіли, як він працюватиме. Вже цього тижня парламент може розпочати розгляд законопроєкту про мобілізацію. Наразі для цього потрібне рішення профільного комітету ВР та схвалення погоджувальної ради.

Також "Телеграф" писав, що у Раді пропонують переглянути всі довідки щодо відстрочки від мобілізації, видані після 24 лютого 2022 року.