Україна кинула свого громадянина у Таїланді? У МЗС дали пояснення з приводу чоловіка, якого "Бі-2" знайшов у в'язниці

Читать на русском
Автор
Георгій Сутурін
Георгій Сутурін

Друзі Сатуріна взагалі вважали, що він мертвий

Російський гурт "Бі-2", який затримали в Таїланді, знайшов у таїландській в’язниці українця. Він там вже довгий час, а по мережі почали ходити чутки, що українські дипломати його просто кинули.

Утім, в українському МЗС це заперечують. Для початку слід зазначити, що йдеться про українця Георгія Сутуріна, який перебуває у таїландській в’язниці вже протягом трьох років. За словами музиканта гурту "Бі-2" Гліба Колядіна, за всі ці роки до чоловіка нібито ніхто так і не прийшов з українського консульства. Як зазначив чоловік, Сутурін потрапив туди ще до пандемії, прожив там увесь цей час та два роки війни.

"Він не знає, що сталося з Бучею, він не знає, що сталося з Маріуполем. Він знає тільки, що у світі відбувається повний морок, – причому зі слів людей, які потрапляють у цю в'язницю. А головне, він не знає, живий його син чи ні і що з ним відбувається. Він дуже хоче повернутися до себе на Батьківщину. Його щиро шкода, і йому дуже хочеться допомогти", – сказав Колядін.

Однак у МЗС України заперечують повідомлення про те, що дипломати нібито кинули чоловіка напризволяще. Спікер міністерства Ніколенко каже, що ця інформація не відповідає дійсності.

"МЗС України відомо про українського громадянина, який перебуває в міграційному закладі Таїланду. Українське посольство в Бангкоку займається його справою із перших днів його затримання через нелегальне перебування в Таїланді протягом двох років без паспортних документів", — повідомив Ніколенко.

Він зазначив, що за цей час українські консули неодноразово відвідували, а також підтримували телефонний зв’язок із громадянином України, надавали йому роз’яснення щодо законних шляхів повернення в Україну.

"За наявною інформацією, співвітчизник спочатку планував залишатися на території Таїланду. Нині український громадянин виявив бажання повернутися на Батьківщину. Посольство України оформлює йому необхідні українські проїздні документи, домовляється про оплату авіаквитка. За ініціативою дипломатів, співвітчизник також пройшов медичний огляд, стан його здоров‘я задовільний, він забезпечений одягом та предметами першої необхідності", — розповів Ніколенко.

Що за історія з Бі-2

25 січня музикантів затримали та посадили у камеру поліцейської дільниці нібито через неправильно оформлені документи, надані організаторами. Наступного дня відбувся суд, який ухвалив рішення оштрафувати артистів. Штраф було сплачено.

Після суду членів групи знову заарештували – цього разу силами міграційної поліції. Музикантів відправили до центру затримання, де вони зараз. Пізніше з’явилася інформація про те, що деяких учасників з групи "Би-2", ймовірно, йдеться про лідерів гурту Шуру та Льову Би-2, можуть депортувати до Росії, яку вони покинули через повномасштабне вторгнення, що почалося в Україні. Музикантам, якщо їх депортують до Росії, може загрожувати кримінальне переслідування через їхню чітку незгоду з нинішньою політикою країни-агресорки.

Що ще відомо про Георгія Сатуріна

Георгію Сутуріну 58 років. За словами друзів, у 80-х та на початку 90-х він активно займався альпінізмом: ходив у гори Кавказу та Паміру. Також захоплювався фотографією, в його інстаграмі багато художніх фото. Кілька років тому зі своєю подругою чоловік переїхав до Таїланду. Львів’янин Сергій Федірко, з яким Георгій займався альпінізмом, у фейсбуці розповів, що у 2018 році йому повідомили про нібито загибель товариша.

"Про це розповіла його подруга. Це було у грудні 2018 року. Вона написала повідомлення, що Георгій помер. Після цього видалила свій акаунт, і я не зміг дізнатися більше. Тому фактично досі думав, що він мертвий. Але як виявилося, ні, Гоша живий, він усі ці роки був у Таїланді у бангкокській в'язниці", — розповів він "Еспресо.Захід".

Георгій Сутурін

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що 21 травня 2022 року мав відбутися перший за 9 років концерт "Бі-2" у Києві. Проте через війну захід на ВДНГ скасували.