Лише план "А": Зеленський розповів, чому не розглядає альтернативу допомозі США

Читать на русском
Автор
2142
Лише план "А": Зеленський розповів, чому не розглядає альтернативу допомозі США

Пакет фінансової допомоги не можна вважати "шляхом до перемоги", вважає Зеленський

У разі відсутності позитивного рішення про виділення фінансової допомоги Конгресом США, в України немає на сьогодні альтернативи. Розрахунок йде виключно на підтримку стратегічного партнера, тобто Сполучених Штатів.

Відповідну заяву президент Володимир Зеленський зробив під час спільної пресконференції з віцепрезиденткою США Камалією Гарріс. За словами очільника держави подібна альтернатива не розглядається ні на політичному, ні на стратегічному рівні.

"Для нас цей пакет життєво важливий. Ми не розглядаємо на сьогодні альтернативи. Тому що ми розраховуємо на Сполучені Штати як нашого стратегічного партнера, і що він залишиться стратегічним партнером. І якщо ми говоримо про альтернативу, це значить, що це не стратегічний наш партнер. Ось чому я не розглядаю таку альтернативу", — підкреслив Зеленський.

Зеленський виступив на сцені Мюнхенської безпекової конференції у Німеччині

Також Зеленський зазначив, що цей пакет фінансової допомоги не можна вважати "шляхом до перемоги". Бо цього недостатньо. Шлях до перемоги це люди, — підкреслив Зеленський.

"Моральний дух українського воїна, людей, пакети підтримки, санкції партнерів — це велика союзницька робота. При чому робота не раз на квартал, а робота щоденна і це дуже важливо. Тому це точно шлях вперед. Цей пакет це точно шлях вперед. І це факт, але це ще не перемога", — зазначив президент України.

Разом з тим, Зеленський підкреслив, що не вважає проблеми з виділенням пакета фінансової допомоги "зрадницькою позицією". Президент України переконаний, що США, як стратегічний партнер, не може дозволити собі відмовитися від підтримки України.

"Я не бачу можливості для стратегічного партнера зайняти таку позицію. Ми бачимо виклики: електоральні, внутрішні, політичні. Я не хочу їх коментувати, це внутрішні процеси Сполучених Штатів та народу Америки. Але я розраховую, що все ж таки, союзницька позиція залишиться", — додав Зеленський.

Зеленський на пресконференції з Камалією Гарріс

Контекст

Нагадаємо, Конгрес США ніяк не погодить виділення фінансової допомоги Україні. Обговорення розпочалися ще в жовтні 2023-го, коли президент США Байден подав до Конгресу запит на виділення майже 106 млрд, з яких близько 61,1 млрд мали бути призначені Україні. Решта — на потреби Ізраїлю, Тайваню.

Республіканці натомість пропозицію відхилили й запропонували розділити допомогу Києву й Тель-Авіву. У підсумку Білий дім і представники обох партій (республіканці та демократи) на кілька місяців загрузли в консультаціях і пошуку компромісу.

Раніше "Телеграф" повідомляв, що республіканці вкотре намагаються затягнути голосування. Днями стало відомо, що Палата представників Конгресу США, яку відправив на канікули її спікер, трампіст Майк Джонсон, не зможе проголосувати документ раніше, ніж у середині березня.