"Справа не в зерні": Зеленський назвав "знущанням" ситуацію на польському кордоні

Читать на русском
Автор
2056
"Справа не в зерні": Зеленський назвав "знущанням" ситуацію на польському кордоні

Через кордон Польщі йде лише 5% українського зерна

Президент України Володимир Зеленський звернув увагу на питання блокування кордону польськими демонстрантами. За його словами, справа там не у зерні, а у політиці.

Як повідомив глава держави у своєму традиційному відеозверненні, те, що відбувається на кордоні України та Польщі, є "ерозією солідарності" і це не можна сприймати як щось нормальне та повсякденне.

"Через польський кордон проходить лише 5% нашого агроекспорту. Тож насправді ситуація не в зерні, а, швидше, у політиці", — сказав він.

Він зазначив, що побував під Куп’янськом, де тривають запеклі бої, і для бійців у тому районі новини про блокаду західного кордону виглядають "просто знущальними".

За його словами, необхідно досягти простої та зрозумілої справедливості, а для цього необхідні спільні рішення, щоб вийти із ситуації. При цьому він наголосив, що ці рішення мають бути ухвалені не лише Україною та Польщею, а й усіма європейцями, який турбує доля Європи.

Як повідомлялося раніше, у понеділок, 12 лютого, польські фермери знову розпочали блокаду пунктів пропуску на кордоні з Україною. Рух вантажівок був утруднений відразу на трьох напрямках, а пізніше взагалі було заблоковано всі КПП.

18 лютого протестувальники намагалися заблокувати залізничне сполучення між Польщею та Україною.

Варто зазначити, що протести відбуваються по всій Європі проти так званої "Зеленої угоди" — комплексу заходів ЄС, спрямованих на досягнення кліматичної нейтральності до 2050 року. Цей документ, наприклад, вводить обмеження використання пестицидів і добрив. Фермери називають документ "відірваним від реальності", особливо в контексті російського вторгнення і напливу дешевих продуктів харчування з України.