"Я не підтримую українців": ситуація на кордоні з Польщею загострюється, влада намагається вирішити питання

Читать на русском
Автор
2385
Блокада польсько-українського кордону
Блокада польсько-українського кордону. Фото AFP

На ситуацію відреагував міністр сільського господарства та розвитку села Польщі

Польські фермери продовжують блокувати кордони з Україною, вимагаючи скасувати рішення про безмитну торгівлю України з ЄС. У вівторок, 20 лютого, протестувальників побільшало.

Учасники блокади скандують проти України. Відео протестів з’явилося у мережі.

"Я не підтримую українців. Це Польща, а не Брюссель" – вигукують поляки.

Учасники акції, ніби, мають намір із сьогодні аж до 10 березня повністю перекрити кордон з Україною, у тому числі і залізничний.

У Польщі близько 2500 фур стоять у черзі у напрямку України. Проїзд заблоковано на шести пунктах пропуску. Про це у коментарі Укрінформу повідомив речник Державної прикордонної служби Андрій Демченко. Поляки продовжують обмежувати рух вантажівок на дорогах, що ведуть через пункти пропуску "Дорогуськ – Ягодин", "Гребенне – Рава-Руська", "Медика – Шегині", "Зосин – Устилуг", "Долгобичув – Угринів" та "Корчова – Краківець". Речник також уточнив, що інформації від польської сторони про повне блокування кордону з 20 лютого не надходило.

На ситуацію відреагував міністр сільського господарства та розвитку села Польщі Чеслав Секерський. Він звернувся до фермерів із пропозицією, пише Polsat News.

Секерський попередив, що повне закриття кордону може сприяти зупиненню експорту польських товарів до України. Це призведе до скорочення багатьох робочих місць.

Міністр нагадав протестувальникам, що Польща вже заборонила ввезення з України зернових, ріпаку та соняшнику, а також деяких продуктів переробки.

Секерський зазначив, що його міністерство хоче "розробити двосторонню угоду з Україною, яка б розширила сферу захисту ринку, включивши до неї інші чутливі продукти, такі як цукор, птиця, яйця, фрукти, мед, яблучний сік, олії".

Польський чиновник запевнив, що його кабінет хоче вирішувати проблеми разом із фермерами, та запросив їх до переговорів. "Ми б хотіли, щоб результатом нашої спільної роботи стала угода про вирішення поточних проблем та розроблення програми на майбутнє", — написав він.

Він також закликав протестувальників стежити за тим, щоб їхня діяльність завдавала якнайменше неприємностей суспільству.

Секерський також додав, що міністерство звертається по додаткові кошти для допомоги фермерам.

Нагадаємо, станом на 19 лютого з боку Польщі на кордоні з Україною було заблоковано шість із дев’яти пунктів пропуску. У чергах було майже 3000 вантажівок.

Раніше "Телеграф" писав, що віце-прем’єр із відновлення — міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков провів термінові переговори з головою Бюро нацбезпеки Польщі Яцеком Північною через блокаду пунктів пропуску польськими протестувальниками.