Кінець епопеї? Рада ухвалила багатостраждальний закон про мобілізацію, але його ще можуть "стопорнути"

Читать на русском
Автор
7692
Нардепи місяцями розглядали правки Новина оновлена 24 квітня 2024, 12:08
Нардепи місяцями розглядали правки. Фото Колаж "Телеграфу"

Тепер документ повинні підписати спікер ВРУ та президент

Верховна Рада України у четвер, 11 квітня 2024 року, ухвалила у другому читанні новий законопроєкт про мобілізацію №10449. 283 народні депутати проголосували "За".

Про це повідомив народний депутат Ярослав Желєзняк. Він зазначив, що поки невідомо, чи хтось вноситиме постанову про блокування законопроєкту спікером.

Землевласники виступають проти того, щоб ЗСУ будували оборонні рубежі на їхній землі

Проти ухвалення законопроєкту проголосував лише один нардеп, 49 утрималися. Не брали участі у голосуванні 18 народних виборців. Представники фракцій "Європейська солідарність" та "Батьківщина" не голосували.

Новий закон тепер має підписати спікер Верховної Ради. Після цього його передадуть президенту України Володимиру Зеленському. Закон набере чинності через місяць після підпису головою держави.

Народні депутати ще можуть заблокувати законопроєкт, якщо внесуть відповідну постанову. Допоки її не розглянуть — підписання документу неможливе.

Що передбачає новий закон

Оновлення даних буде відбуватись без походу у територіальний центр комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП). Це можна буде зробити в електронному кабінеті військовозобов'язаного.

У новому законі зникає статус "обмежено придатний". Ті військовозобов'язані громадяни, які його мали, повинні повторно пройти військово-лікарську комісію (ВЛК). Повторний медогляд також повинні пройти чоловіки (окрім військовослужбовців), які після 24 лютого 2022 року отримали першу чи другу групу інвалідності.

Базова військова служба замінить строкову. Її термін складатиме 3 місяці у воєнний час та 5 — у мирний. Українці віком до 24 років можуть самостійно обирати рік проходження служби. Базова загальновійськова підготовка з 2025 року буде введена у навчальних закладах всіх форм власності.

Усім чоловікам у віці від 18 до 60 років потрібно мати при собі військово-обліковий документ. Його треба показувати на вимогу працівника ТЦК та СП, поліціянта чи співробітника Державної прикордонної служби України (ДПСУ). Вони своєю чергою будуть вести відеофіксацію перевірки документів.

Військовозобов'язані українці, які знаходяться за кордоном, повинні оновити персональні дані протягом 60 днів. Інакше їх обмежать у доступі до консульських послуг.

Новий закон про мобілізацію також вводить певні обмеження для ухилянтів. Зокрема, вони стосуються керування транспортними засобами.

Нагадаємо, що оновлений законопроєкт про мобілізацію був поданий у Раду 30 січня 2024 року. Як і попередній, він був завалений правками. Перше читання відбулось 7 лютого. Профільний комітет розглядав більш як 4000 правок, і лише 10 квітня виніс документ на розгляд.

Верховна Рада офіційно прибрала із законопроєкту демобілізацію через 36 місяців. 227 народних депутатів проголосували "За". На цьому раніше наполягав головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський.

Раніше "Телеграф" повідомляв, що військові на передовій чекають демобілізації. Вони втомлені фізично та емоційно.