Підвищення тарифів на світло з 1 червня: уряд визначився з цінами

Читать на русском
Автор
1738
Pixabay Новина оновлена 31 травня 2024, 21:07

Новий тариф діятиме з 1 червня 2024 року до кінця квітня 2025 року

За інформацією Міністерства енергетики, на засіданні уряду З1 травня було прийнято рішення про встановлення єдиної фіксованої ціни для індивідуальних та колективних побутових споживачів на рівні 4,32 грн/кВт*год без диференціації за обсягами споживання. Таку ціну українці бачитимуть в платіжках до кінця квітня 2025 року. Про це повідомив міністр енергетики Герман Галущенко після засідання уряду.

За підрахунками Міненерго за середнього щомісячного споживання електроенергії в обсязі 170 кВт*год, платіжка за електроенергію зросте на 285 грн.

Проте впродовж опалювального періоду з 1 жовтня 2024 року по 1 квітня 2025 року, передбачено пільговий тариф для споживачів, які використовують електроопалювальні установки на рівні 2,64 кВт*год. Пільга діятиме за умови споживання ними в цей період до 2000 кВт*год електроенергії на місяць. "Нічний тариф" при встановленому відповідному двозонному лічильнику складатиме 2,16 грн за кВт*год.

Міністр акцентував увагу на тому, що ринкова ціна на електроенергію — майже 7,5 кВт*год. І пообіцяв, що ті, хто не матиме змогу платити за новим тарифом, зможуть звернутись за субсидіями.

Дане питання обговорювалось протягом двох місяців, і рішення мало бути іншим — вибіркове підвищення тарифів. У випадку споживання домогосподарством понад 100 кВт*год на місяць, ціна зростає. До 100 кВт*год ціна має залишитись на рівні 2,64 грн/кВт. В результаті "новий варіант" переміг. З 1 червня вартість 1 кВт*год становитиме 4,32 гривні для всіх домогосподарств.

Логіка здається простою: якщо родина має велике житло і споживає 300-500 кВт на місяць, вона повинна платити за цю електроенергію — різницю між діючою та ринковою ціною не мають компенсувати державні галузеві підприємства. Або скоротити споживання електроенергії в умовах її дефіциту. Підвищення тарифів на електроенергію має збільшити приплив коштів у виснажену та зруйновану енергосистему України.

Однак ця логіка може не спрацювати в умовах війни і стрімкого збіднення населення України, говорить голова Спілки споживачів комунальних послуг Олег Попенко.

– Є питання: піднімуть тарифи до 4,32 грн — де люди повинні знайти 45-60 мільярдів на електроенергію, — говорить Олег Попенко. – Якщо брати обсяг субсидій, який у нас є сьогодні, і врахувати кількість пенсіонерів, малозабезпечених родин тощо, то із 45 млрд приблизно 37-38,5 млрд потрібно буде знайти державі, щоб видати людям субсидії. Таких коштів в державі немає, їх ніхто не дасть. Виходить, що ми піднімемо тарифи, субсидії не дамо і просто заганяємо людей в боргову яму.

За особистими підрахунками експерта, борг за комуналку сьогодні вже сягнув приблизно 200 мільярдів гривень. Остання ж офіційна цифра по заборгованості була оприлюднена на 1 січня 2022 року і складала 81,3 млрд гривень.