Кому треба донатити: великим фондам, чи конкретним військовим та волонтерам? Українцям дали пораду

Читать на русском
Автор
ЗСУ Новина оновлена 27 червня 2024, 12:41
ЗСУ. Фото facebook.com/GeneralStaff.ua

Деякі речі складно зробити без великих фондів

Хоча останнім часом все більшої популярності набуває думка, що донатити треба не великим фондам, а конкретному підрозділу, військовому, чи волонтеру, це не відповідає дійсності. Є сенс давати гроші в обох випадках.

Про це, а також про супутник, дрони і бронетехніку, та багато іншого "Телеграфу" розповів директор Благодійного фонду Сергія Притули Андрій Шувалов: Що сталось з супутником, чи стали українці менше донатити і до чого тут жабки? Інтерв'ю з директором Фонду Притули

Він впевнений, що донати великим фондам не менш важливі, ніж гроші для конкретного підрозділу, чи волонтера. Шувалов пояснив це на прикладах.

"Це правильно, і їм потрібно донатити, і великим фондам. Звичайний приклад. Військовослужбовець бригади, яка втратила машину, збирає на авто. Йому потрібні гроші: хлопці підскочать до найближчого населеного пункту чи міста і куплять собі цю машину швидко — завтра, післязавтра. Треба їм дати гроші? Так, треба.Якісь маленькі ініціативи збирають на 5 чи 10 "мавіків", наприклад. Їм треба дати? Треба. Ми їм накидаємо донатів на 5 "мавіків", вони сьогодні зберуть ці кошти, завтра поїдуть їх куплять, через пару днів привезуть і відправлять військовим", — зазначив він.

Водночас, додав він, фонд Притули, як велика організація, теж це зробить — у великих об’ємах та за кращими цінами. Вони здатні привезти не 5, а 100, 150, 500 "мавіків".

"Так, ми їх купимо дешевше. Але це займе певний час. І поки ми веземо своїх 150 "мавіків," хтось вже передав п'ять. Це екосистема, синергія в волонтерському руху, яка повинна бути і яка є. Ми працюємо на рівні бригада/батальйон, невеликі фонди — на рівні рота/взвод. Хтось допомагає конкретному бійцю. Що із вищеперерахованого не треба робити?", — ставить риторичне питання Шувалов.

Він додав, що деякі речі складно зробити без великих фондів. Як приклад директор навів співпрацю його фонду з фондом Azov One.

"Вони разом з тиловиками назбирали на броньовану техніку. Ми допомагаємо її привезти, тому що тут є певні складнощі, а у нас є досвід. Вони самостійно, можливо, з цим би не впорались або витратили багато часу на це. А разом ми це зробили. Ця техніка їде в Україну. Є речі, які військовим складно купити. Наприклад, прилад нічного бачення в Штатах. Ми як фонд можемо назбирати 100-150 заявок і привезти велику партію в 1000 штук", — розповів Шувалов.

Як розповідав "Телеграф", за 10 днів пенсіонер з Опішні на Полтавщині на старенькому велосипеді "Україна" подолав понад 1 200 кілометрів, проїхавши через п’ять областей, і зібрав на підтримку ЗСУ понад 1 мільйон 600 тисяч гривень. Чоловіку 64 роки.