Відстрочка від мобілізації через перелом руки: адвокат розповів, чи можливо це

Читать на русском
Автор
Колаж "Телеграф" Новина оновлена 07 липня 2024, 15:42

Регламентується статтею "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію"

Перелом кісток, наприклад, руки, не дає підстав для відстрочки від мобілізації, які діє на період особливого стану в Україні. Про це розповів адвокат Андрій Топчій.

Відповідне роз’яснення він надав на порталі b2bconsult. За його словами, перелом руки не є підставою для отримання відстрочки від мобілізації.

Відповідно до ч. 1 ст. 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані: визнані в установленому порядку особами з інвалідністю або відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін 6-12 місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії).

При цьому, згідно зі ст. 78 Розкладу Хвороб (затверджено Наказом МОУ №402 "Про військово-лікарську експертизу"), до вказаного пункту належать і переломи кісток.

Водночас, постанова "Непридатний до військової служби з переглядом через 6-12 місяців" ухвалюється під час дії воєнного стану на підставі статей 2б, 7, 11, 12г, 13г, 24, 32, 37, 44, 48, 56, 59, 65, 72, 76 б, 77 б, 81 Розпису хвороб у випадках, коли для відновлення придатності до військової служби потрібен строк від 6 до 12 календарних місяців.

Вочевидь, оскільки перелом руки, в середньому, заживає за 2 місяці, він не входить у зазначений перелік, а тому не дає права на відстрочку.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" розповідав про те, у яких випадках повістка поштою вважатиметься врученою. Коментар надав адвокат.