"Руський" — не має нічого спільного з Росією: як правильно називати жителів країни-агресора

Читать на русском
Автор
2791
Українська мова Новина оновлена 07 серпня 2024, 10:07
Українська мова. Фото Колаж "Телеграфу"

Це правило варто запам'ятати

В період російсько-української війни багато українців переходять на рідну мову. Не обходиться тут і без помилок.

Дуже часто жителів Російської Федерації називають "руськими", однак ця назва — неправильна. "Телеграф" розбирався, як правильно звертатись до громадян Росії.

Як правильно називати громадян РФ українською

Часто вживаний термін "руський" не можна вживати стосовно росіян. В українській мові ру́ськими називають все те, що належить до часів Русі або до її населення — русин чи їхніх нащадків — українців.

Зазвичай під словосполученням "руські люди" мали на увазі жителів Русі іншого етнічного походження. Для позначення жителів саме давньої Русі, середньовічної Київської держави, та держав спадкоємців (Галицько-Волинського князівства, Великого князівства Литовського та Руського та Великого князівства Руського XV ст.) часто також вживається термін давньоруський/давньоукраїнський.

Народ Руський — одна з державотворчих націй у таких середньовічних східноєвропейських державних утвореннях, як Велике князівство Литовське і Річ Посполита. Руссю називали сучасну територію України, а прикметник руський вживався як самоназивання українців

А російське "русский" (укр. росіяни або московити, москвини) — народ, що переважно проживає в Росії та рідною мовою яких є російська. "Русские" сформувалися в XV—XVI століттях у Московському князівстві, колишньому васалі Золотої Орди.

Слід також розрізняти словосполучення "руський мир" і "русский мір". Слово "руський" — з одним "с" і м’яким знаком означає "український", бо походить від нашої давньоукраїнської назви "Русь". Коли кажемо "руський мір", то маємо розуміти, що це "український світ" — доброчинний, шляхетний і доброзичливий, щедрий, доброчесний, бо українці хочуть жити мирно, в злагоді зі всіма близькими й далекими сусідами.

А от "русський мір" походить від назви держави Росія ("Россия"). В перекладі вона значить "російський, московський світ", де панує лукавство, брехня та ненависть до інших народів.

Раніше ми розповідали, як правильно називати кавові напої українською. Також "Телеграф" писав, які українські назви мають популярні ягоди.