Мобілізація восени: хто отримає повістки з 1 вересня

Читать на русском
Автор
9629
Мобілізація в Україні Новина оновлена 01 вересня 2024, 13:22
Мобілізація в Україні. Фото Колаж "Телеграфу"

Існує низка фахівців, на яких спостерігається підвищений попит в армії

В Україні триває загальна мобілізація. З 1 вересня правила призову залишаться незмінними.

Так, повістки й надалі отримуватимуть чоловіки призовного віку, які відповідають усім критеріям. Військове командування наголошує на першочерговій потребі в чоловіках із бойовим досвідом.

Як повідомив представника Міністерства оборони Дмитро Лазуткін, зараз ЗСУ найбільше потребують:

  • в операторів БПЛА;
  • айтішників;
  • водіїв;
  • стрілків;
  • розвідників.

Загалом мобілізація стосується як чоловіків з досвідом військової служби, так і тих, хто раніше не служив. Призову підлягають:

  • чоловіки віком від 18 до 60 років, які придатні та обмежено придатні за станом здоров’я під час воєнного стану, якщо вони мають військовий досвід;
  • чоловіки віком від 25 до 60 років, які придатні та обмежено придатні (протягом 9 місяців повинні повторно пройти військово-лікарську комісію — до 4 лютого 2025 року та отримати статус "придатні" чи "непридатні") за станом здоров’я під час воєнного стану, якщо вони не мають досвіду військової служби;
  • чоловіки віком від 18 до 60 років, які зняті та виключені з військового обліку, однак визнані придатними або обмежено придатними (протягом 9 місяців повинні повторно пройти військово-лікарську комісію — до 4 лютого 2025 року та отримати статус "придатні" чи "непридатні") через стан здоров'я в умовах воєнного стану на підставі рішення ВЛК.

Верхня межа призовного віку для мобілізації залишається незмінною – 60 років. Для осіб вищого офіцерського складу — 65 років.

Мобілізація жінок залишається добровільною. Вступити до лав ЗСУ можуть жінки від 18 до 60 років, які придатні за станом здоров’я та сімейними обставинами. Підкреслимо, що виключно на добровільній основі, тобто за контрактом.

Раніше "Телеграф" писав, що відразу 8 категорій чоловіків втратили право на відстрочку. Кому у вересні можуть дати повістку.