Другий день кадрових змін: кого вже звільнили з керівних посад України (оновлено)

Читать на русском
Автор
1920
Ірина Верещук та Дмитро Кулеба (зліва направо) Новина оновлена 05 вересня 2024, 23:39
Ірина Верещук та Дмитро Кулеба (зліва направо). Фото Колаж "Телеграфу"

Зміни в Уряді вже відбуваються

У керівництві України продовжуються кадрові зміни. Так, було звільнено з посади міністра закордонних справ України Дмитра Кулебу та з посади віцепрем'єр-міністерки — міністерки з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірину Верещук. Також посади позбувся голова Фонду держмайна України Віталій Коваль.

"Телеграф" зібрав головні кадрові зміни в Уряді за 5 вересня.

Призначення Германа Сметаніна

Рада призначила головою Міністерства зі стратегічних галузей промисловості України Германа Сметаніна. "За" віддали свої голоси 247 народних обранця.

З червня 2023 року він очолював "Укроборонпром". Тимчасовим виконуючим обовʼязки гендиректора компанії призначили екскомандувача Сил логістики Олега Гуляка.

Герман Сметанін

Призначення Наталі Калмикової

Рада погодила призначення Наталі Калмикової Міністром у справах ветеранів України. "За" проголосували 256 нардепів. До цього, з вересня 2023 року, вона працювала на посаді заступниці міністра оборони України Рустема Умєрова.

Наталя Калмикова

Призначення Миколи Точицького

Верховна Рада призначила Миколу Точицького Міністром культури та стратегічних комунікацій. "За" проголосували 252 депутатів. Згодом президент України звільнив його з попередньої посади — заступника голови ОП.

Микола Точицький

Призначення Матвія Бідного

Верховна Рада погодила призначення Матвія Бідного на посаду глави Міністерства молоді та спорту України. До цього він був тимчасово виконуючий обов'язки міністра. За відповідне призначення проголосували 239 нардепів.

Матвій Бідний

Призначення Світлани Гринчук

Нардепи підтримали призначення Світлани Гринчук на посаду Міністра захисту довкілля та природних ресурсів. "За" проголосували 246 народних обранців. Раніше вона обіймала посаду заступниці Міністра енергетики України.

Світлана Гринчук

Призначення Олексія Кулеби

Олексія Кулебу, за погодження ВР, призначили на посаду віцепрем'єр-міністра з відновлення України – міністра розвитку громад та територій України. "За" проголосували 240 нардепів. Згодом президент України звільнив його з попередньої посади — заступника голови ОП.

Олексій Кулеба

Призначення Ольги Стефанішиної

Верховна Рада погодила призначення, Ольги Стефанішиної на посаду голови Мін'юсту. "За" віддали свої голоси 253 народних депутати.

Примітно, що Стефанішина зберігає і свою попередню посаду.Тож тепер вона тепер є міністр юстиції-віцепремʼєр з євроінтеграції.

Ольга Стефанішина

Звільнення Ірини Верещук

Верховна Рада з другої спроби погодила звільнення віцепрем'єр-міністерки — міністерки з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірину Верещук. "За" проголосували 255 осіб.

Ірина Верещук

Зауважимо, що 4 вересня депутати не проголосували у достатній кількості за це рішення. Хоча Верещук прийшла на звіт до профільного комітету Верховної Ради з прав людини.

"Заявила, що вона — солдат. Команда сказала написати заяву — вона написала", — розповіла народна депутатка Ірина Геращенко.

Звільнення Дмитра Кулеби

За звільнення Дмитра Кулеби з поста міністра закордонних справ проголосували 240 народних депутатів. До того ж нардепка Ірина Геращенко заявила, що він так і не зʼявився до зали Верховної Ради: "Це неповага до парламенту і відверто неєвропейська позиція".

Дмитро Кулеба

Нагадаємо, нещодавно у відставку також подали міністр віцепрем’єр з євроінтеграції Ольга Стефанішина та заступник керівника Офісу президента Ростислав Шурма, який відповідав за економічний та енергетичний блоки.

Відставка та призначення Віталія Коваля

Також 5 вересня Верховна Рада підтримала відставку Віталія Коваля з посади голови Фонду держмайна України. Свої голоси за це рішення віддав 261 народний депутат, повідомив нардеп Ярослав Железняк. Це сталося з другої спроби, адже днем раніше, 4 вересня, для його відставки не вистачило голосів.

Як голосували депутати за його відставку 5 вересня

Згодом стало відомо, що Верховна Рада України призначила Віталія Коваля на посаду Міністра аграрної політики та продовольства. Кандидатуру Коваля підтримав 251 депутат.

Раніше "Телеграф" розповідав, чому вирішили звільнити одразу половину міністрів, розповів політолог.