Це буде Уряд "камікадзе": політтехнолог про кадрові перестановки Зеленського

Читать на русском
Автор
1017
Олексій Голобуцький, Кабмін Новина оновлена 05 вересня 2024, 15:06
Олексій Голобуцький, Кабмін. Фото Колаж "Телеграф"

Експерт висловив думку щодо можливих мотивів таких змін

Раптові зміни у складі Кабміну викликають неабиякі занепокоєння серед експертів та політичних оглядачів. Деякі з них здаються зрозумілими, але щодо інших посадовців виникають побоювання.

Політтехнолог Олексій Голобуцький прокоментував "Телеграфу" можливі перестановки у Кабінеті Міністрів. З його слів, відставки й призначення нових посадовців є неминучими у теперішніх умовах, оскільки країна продовжує шукати шляхи стабілізації влади. Проте такі перестановки іноді виглядають як імітація реформ, вважає фахівець.

Експерт розглядає кілька варіантів розвитку подій. Один з них — створення "Уряду національної єдності", який, на думку політолога, міг би бути найлогічнішим кроком. Інший варіант передбачає формування Кабінету Міністрів, повністю підконтрольного Офісу Президента.

Не виключений, як вважає Голобуцький, і вплив західних партнерів на рішення про перестановки, хоча сам у це особливо не вірить. Він вважає, що Уряд може стати технократичним або навіть "Урядом камікадзе" — складом міністрів, які готові ухвалювати складні й непопулярні рішення. "Це буде технологічний якийсь Уряд, це буде технократичний Уряд, це буде Уряд людей-камікадзе, які повинні прийняти якісь рішення, які перекреслять їхнє майбутнє, так би мовити, кар'єру", — зазначив експерт.

Голобуцький також звернув увагу на особливості нинішньої політичної системи в Україні.

"Це не Верховна Рада, це не парламент, це якийсь концтабір, де люди просто голосують, вимушено голосують. У них виходу нема", — заявив політолог, характеризуючи ситуацію в законодавчому органі.

Експерт висловив думку щодо можливих мотивів таких змін: "Можливо, прийшли нові соціологічні дані, що довіра вже опустилась менше 50 відсотків, і треба так звані імітаційні кроки, аби негатив, який все одно буде на Зеленському, перекинути на тих урядовців, які підуть".

Щодо ефективності нового уряду, політтехнолог висловив скептицизм, адже в країні, в якій все вирішується одною-двома людьми, відповідальність не може лежати на Уряді.

"Вона повинна лежати на тих людях, які дійсно керують країною", — підкреслив експерт.

Підсумовуючи, Олексій Голобуцький зазначив, що остаточні висновки робити зарано, оскільки поки невідомі ні прізвища нових урядовців, ні їхній функціонал. Ситуація залишається динамічною, і подальший розвиток подій залежатиме від багатьох факторів.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав, що стало відомо, куди можуть відправити Дмитра Кулебу після звільнення з МЗС.