Від шокової ейфорії до суворого реалізму: скільки українці готові терпіти війну з Росією

Читать на русском
Автор
2681
Український потенціал терпіння заради перемоги буде втрачено лише через 100 років
Український потенціал терпіння заради перемоги буде втрачено лише через 100 років. Фото Генеральний штаб ЗСУ

2022-го року всі позитивні оцінки зашкалювали, попри всі катастрофи, які переживала Україна

Тактика російського диктатора Володимира Путіна масованими ракетними ударами по мирних жителях викликати у українців страх, сум і безнадію працює. Однак понад дві третини українців готові терпіти ці злигодні задля нашої перемоги. При цьому якщо 2022-й був роком шокової ейфорії, то 2024-й став роком суворого реалізму.

Про це "Телеграфу" розповів директор Інституту соціології НАН України Євген Головаха.

Більше читайте на сайт "Телеграф" в інтерв’ю: "План Путіна працює, але українці готові терпіти задля Перемоги і 100 років, – соціолог Євген Головаха ч. I".

– Зрозуміло, що [тактика Путіна] працює. Було б смішно стверджувати, що механізм, коли на тебе так тиснуть, не працює. Якщо на тебе нападає грабіжник, то зрозуміло, що в тебе буде побоювання, тривога, і все інше. А коли ці напади відбуваються постійно, то вам буде не до позитивних емоцій, – каже експерт.

Він на цифрах показав, як працює стратегія Кремля, і навів цифри соціологічних опитувань.

– Є питання, ще з 2022 року: "Чи готові ви терпіти заради перемоги?" Варіанти відповіді: "готовий терпіти скільки буде треба", "готовий терпіти обмежений час", "не готовий терпіти". За даними нашого моніторингу, в грудні 2022 року готових терпіти скільки треба до перемоги було 69%, а зараз вже 43%. Готових терпіти певний час (але не визначений термін) було 24%, а зараз 26%. Не готові терпіти, готові капітулювати, скажімо так, було 5%, а зараз 14%, – наводить цифри соціолог.

За словами Євгена Головахи, можна було б подумати, що це суттєвий результат залякування. Але треба врахувати фактор людей, готових терпіти "обмежений час", адже це може бути і 10, і 20 років, і невідомо скільки.

– Люди не вимірюють свої можливості терпіння так лінійно: буду терпіти місяць, а два – вже не буду. Тому "готові терпіти обмежений час", це те ж саме, що просто "готові терпіти". І таких все одно 70%. Так, їх меншає і вже нема такого ентузіазму, який був в 2022 році. Та я цей період називаю шоковою ейфорією. Тоді всі позитивні оцінки зашкалювали, попри всі катастрофи, які переживала країна, – розповідає директор Інституту соціології. – Це був результат шоку. Коли людина потрапляє в екстремальну ситуацію, вона знаходить дивовижні ресурси, щоб вийти з неї, відчуває емоційне піднесення. А зараз люди оцінюють ситуацію достатньо тверезо. 2024 рік порівнянно з 2022-м – це рік суворого реалізму. Та навіть даючи тверезі оцінки, 70% все одно кажуть, що ми будемо терпіти. І тільки 14% готові капітулювати.

Вираховували: якщо російська армія продовжить йти тими темпами, якими йде зараз, то вона тільки через 100 років зможе нас захопити. Так само і український потенціал терпіння заради перемоги буде втрачений через 100 років. Звісно, гарантій ніхто нікому не дає, але досвід свідчить, що цього потенціалу буде достатньо, – резюмував Євген Головаха.

Нагадаємо, раніше соціолог назвав "Телеграфу" дві головні емоції українців під час війни.