ФСБ "ні до чого"? Чиїми руками окупанти придушать протести дружин мобілізованих на Донбасі - Сергій Гармаш

Читать на русском
Автор
707
facebook.

Глава Центру дослідження соціальних перспектив Донбасу спеціально для "Телеграфу" пояснив, як спецслужби РФ залякуватимуть учасниць потенційного протесту

Слідом за дружинами мобілізованих росіян, які все частіше стали виходити на протести, вимагаючи повернути чоловіків з війни проти України, щось подібне почало відбуватися на окупованих територіях Донбасу. Ось тільки там дуже швидко особливо активним жінкам почали надходити загрозливі дзвінки з силових структур.

Думаю, що "посадок" таких протестувальників не буде. Щобільше — їх навіть не підганятимуть під ухвалений РФ наприкінці січня закон про конфіскацію майна за "фейки" про армію. Тому що це викличе негативну реакцію їхніх чоловіків, які воюють – і можуть повернутися, щоб захищати вже свої сім’ї.

Я прогнозую найгірший варіант. Наразі в ФСБ (або від імені ФСБ) таких дружин мобілізованих "виховують" по телефону або викликають до органів на розмову. Але якщо це не дасть ефекту, на тих, хто особливо активно обурюється, в якийсь момент можуть напасти якісь наркомани або хулігани. І жорстко побити. А то й вбити. ФСБ тут ніби ні до чого. Але решті учасниць протесту буде подано серйозний сигнал. Адже всі зрозуміють, за чиїм наказом все сталося.

Таким чином російські спецслужби та силовики здатні швидко згорнути цю протестну акцію. Яка і так не є особливо публічною. Якщо в РФ групи жінок покладають квіти зі стрічками та антивоєнними написами до Вічних вогнів, а також інших пам’ятників, пов’язаних із Другою світовою, то на окупованому Донбасі йдеться про одиниці таких. Бо там за майже десять років окупації привчили до остраху публічних виступів. Тих же шахтарів, які вимагали виплати зарплат (коли ту затримали на місяці), вивозили у невідомому напрямку. Після чого дехто зникав.

Так і зараз можуть бути неявні жорсткі заходи. Які залякують усіх учасниць потенційного протесту насамперед на тимчасово окупованих територіях Донеччини та Луганщини.

На місцях, у т. зв. "суб’єктах" чи "нових регіонах", як це називають у РФ, розмови з дружинами мобілізованих, що вимагають повернення своїх чоловіків, це – ініціатива місцевої "влади". Яка перед перевиборами Путіна боїться, що у Москві побачать навіть дрібні сполохи соціального протесту у її вотчині. Тому готова максимально жорстко гасити щось подібне. Але поки що намагається це зробити м’якою силою. Демонструючи таким жінкам, що за ними слідкують, що можуть бути наслідки. Просто залякує.

Але якщо цього не вдасться, ті ж Пушилін чи Пасічник із багаторічним бандитським досвідом управління т. зв. "ДНР" та "ЛНР" будуть готові піти на радикальні кроки. До яких начебто не матимуть відношення ні ФСБ, ні вони самі. Просто "якісь наркомани".

Хоч усі зрозуміють – що це, хто це та чому…

Info Icon

Думки, висловлені в рубриці блоги, належать автору.
Редакція не несе відповідальності за їх зміст.