"Балалайку та лапті заберуть": у РФ відбиратимуть майно за "фейки про армію" і не тільки

Читать на русском
Автор
Держдума РФ
Держдума РФ. Фото росЗМІ

Російські депутати хочуть, щоб ті, хто проти війни, "здохли, як останній собака"

Держдума Росії ухвалила законопроєкт про конфіскацію майна за так звані фейки про армію та низку інших "злочинів". Він набуде чинності після підписання президентом, у чому можна не сумніватися.

Про це повідомили РосЗМІ. Проєкт ухвалили одноголосно у III остаточному читанні. Після підпису Володимира Путіна, у Росії вилучатимуть майно у засуджених за низкою статей: фейки та дискредитація армії, заклики до екстремізму та санкцій, реабілітація нацизму та дії проти держави. Крім того, у засуджених відбиратимуть держнагороди та звання.

Автори ініціативи заявили, що закон допоможе припинити "підрив основ конституційного ладу, обороноздатності країни та безпеки держави". Депутат Думи Андрій Луговий так пояснював зміст проєкту: "Будь-який, хто спробує завдати шкоди батьківщині, втратить все і здохне там, за межами нашої країни, як останній собака".

Водночас за словами депутатів, на відміну від практики конфіскації в СРСР, зараз у РФ мова, нібито йтиме не про "будь-які гроші або майно". Захід торкнеться лише того майна, яке "нажито злочинним шляхом" або використовується для фінансування незаконної діяльності.

У мережі вже іронізують, що тепер "російські ліберали" будуть говорити, що "втрат немає". Зазначають також, що процедура ухвалення закону була порушена щодо часу.

"Руські ліберали тепер будуть говорити що втрат немає!", "Прикольно, між першим і другим читанням пройшло три дні, про третє і не говорю. За регламентом покладено місяць згідно із законом. "Обміняй будинок на барак у Сибіру", "Балалайку і лапті заберуть, а телевізор 100% залишать для підживлення мозку", — пишуть коментатори.

А тим часом Росію продовжують атакувати безпілотники. На цей раз ціллю став нафтопереробний завод "Невський мазут" на Глухоозерському шосе в Петербурзі. У Росії заявили, що дрон був збитий, але уламками пошкоджено кілька цистерн та припарковані авто. У ГУР повідомили, що вони причетні до операції.