Ми вкотре втрачаємо шанс на реальне очищення правоохоронних органів - Євген Дикий

Читать на русском
Автор
2922
Український поліцейський
Український поліцейський. Фото npu.gov.ua

Війна створила нове вікно можливостей для справжньої переатестації правоохоронців

"Люто" покарали?.. Два дні мовчки чекав, якою буде реакція МВС на "бунт" беркутні у Дніпрі. Тепер вона є. Отже, нагадаю ситуацію.

Дія перша: колишніх "беркутів" після Майдану замість ганебного звільнення з правоохоронних органів та притягнення до відповідальності як співучасників злочинів Януковича прикривають фіговим (в усіх сенсах) листком аваківської "переатестації". Вони "беруть участь у АТО", тобто стоять на блок-постах у тилу та "щємять" волонтерів, отримують за це "убедешки". Далі з них формують "полк спецпризначення" в складі НацПолу. Всі ці роки ці фізично здорові мужики, навчені володінню зброєю, рукопашці тощо отримують чималі зарплатні із наших податків.

Дія друга: на майже третьому році великої війни цих героїчних мачо пробують направити до єдиної дійсно бойової фронтової частини НацПолу — бригади "Лють". Звісно ж пєтушня (закреслено цензурою) беркутня воювати боїться, бо ж "вони не зесеушники" (цитата), і в окопах не вміють — звісно ж, комбайнери, вчителі, айтішники та бармени цьому навчені незрівнянно краще за ментовську спецуру.

В ході епічного "бунту" з беркутні лізе все їхнє нутро — поліцейського чиновника, який намагається їх "врозумити", називають "гнідой с Майдана" (цитата), з того самого Майдана, де як виявляється беркутня "страну защіщала" (цитата).

До речі, от саме ця остання цитата — чиста правда. Вони дійсно на Майдані "защіщалі свою страну" — від нас, тих хто боронив нашу країну. І їхня страна з нашою країною як були, так і лишаються несумісними.

Всі ці роки ми відгодовували своїми податками 5-ту колону "ждунів", які так і не пробачили нам Революції Гідності. Ми видали їм форму, зброю та повноваження, і як всяке один раз перелякане, але так і не покаране зло, вони зачаїлись і досі чекають часу для відплати тим, хто змусив їх налякатись і стерпіти певний дискомфорт.

Херсонці, бердянці та мелітопольці можуть багато розповісти про те, як подібні перевертні радісно зустрічали окупантів та наввипередки бігли видавати їм АТОшників та українських активістів. У катівнях Херсона разом мордували українців панаєхавші "заплєчних дєл мастєра" та місцеві "правоохоронці". Вони робили це не за гроші, хоч від окупантської зарплатні також не відмовлялись — вони робили це радісно та залюбки, бо роками мріяли про помсту. Їхня страна вєрнулась, та дала їм можливість реалізувати вологі фантазії…

І от частина цієї беркутні, яка поки що не дочекалась асвабаждєнія, "спалилась" трохи зарано, ще поки на контрольованих нами територіях. І що ж вчинило наше МВС?

Дія третя: полк спецпризначення розформовано (ця частина рішення однозначно правильна, тут плюсую, якби навіть цього не зробили — була б взагалі катастрофа), а всю "бунтівну беркутню… в повному складі переведено до бригади "Лють".

Оця друга частина рішення — помилка, і помилка засаднича.

По-перше, це і ганьбить, і одночасно реально послаблює цілком боєздатну і шановану бригаду "Лють". Направити до неї цілий полк потенційних зрадників — перебіжчиків, притому направити їх разом, спаяним колективом — ще той подарунок комбригу.

Але головне навіть не це. Переведення в інший підрозділ — це не покарання для поліцейського, а просто службове переміщення. Вони лишаються поліцейськими, з усіма пільгами та правами. І оце глибоко неправильно.

Що треба було зробити? Мало відбутись не переведення в інший підрозділ, а звільнення з лав МВС із "вовчим квитком", за невиконання наказу у час дії воєнного стану. З позбавленням звань, нагород, отриманих на блок-постах "убедешок".

Після цього мала відбутись індивідуальна мобілізація кожного звільненого, і відправка по одному до різних в/ч. І це не про покарання — служба у війську жодним чином не є покаранням! Просто саме так виконують свій конституційних обов’язок всі інші громадяни України. Тобто це лише про позбавлення привілеїв, і повернення до нас на грішну землю. До нашої країни.

Натомість "бунтівній пєтушнє" таким поверненням до нас, простих смертних, керівники МВС лише погрожують — якщо ті вже і тепер відмовляться перевестись до "Люті". І це також досить неправильний меседж, який посилається суспільству: виявляється, те що звичайні громадяни мають виконувати "по замовчанню", і чим взагалі-то мають пишатись, бо це недарма зветься "священним обов’язком", для небожителів — "правопохоронців" є "страшилкою", і МВС поділяє це їхнє бачення.

Отже, констатую сумний факт: схоже, ми вкотре втрачаємо шанс на реальне очищення правоохоронних органів. Їхня здатність "гасити пожежі" та мімікрувати в критичні моменти таки знову виявиться сильнішою за нашу спроможність отримати дійсно нові, наші, українські правоохоронні структури.

Ми проґавили такий шанс у 2015-му, коли після єдиної дійсно успішної реформи — створення нової Патрульної Поліції — всю іншу систему провели через суто формальну "переатестацію".

Зараз війна створила нове вікно можливостей для справжньої переатестації правоохоронців — через участь у захисті країни від екзистенційної загрози. Але схоже цим вікном нема бажання скористатись.

Втім, війна ще надовго. Тому це все і пишу — гадаю, ще знадобиться.

Джерело: пост Дикого у Facebook.

Info Icon

Думки, висловлені в рубриці блоги, належать автору.
Редакція не несе відповідальності за їх зміст.