В Україні мають зрости тарифи на комуналку: в НБУ назвали можливі терміни

Читать на русском
Автор
Колаж "Телеграф" Новина оновлена 12 лютого 2024, 15:16

У Нацбанку вважають, що підвищення буде поступовим

Національний банк України прогнозує зростання тарифів на деякі комунальні послуги. Зокрема, очікується, що подорожчають опалення та гаряча вода.

Про це йдеться в Інфляційному звіті НБУ за січень 2024 року. Водночас регулятор припускає збереження незмінних тарифів на більшість послуг ЖКГ на період високих безпекових ризиків.

"Прогнозом припускається збереження дії мораторію на окремі тарифи послуг ЖКГ (зокрема опалення та гарячу воду) до завершення дії воєнного стану. Далі очікується поетапне приведення тарифів у відповідність до економічно обґрунтованого рівня протягом кількох років", — підкреслили в НБУ.

У звіті також зазначається, що невизначеність з термінами та величиною коригування тарифів, насамперед енергетичних, є окремим ризиком для прогнозу інфляції. А відтермінування рішень щодо приведення тарифів на послуги ЖКГ у відповідність до економічно обґрунтованих рівнів накопичуватиме квазіфіскальні дисбаланси та погіршуватиме фінансовий стан державних енергокомпаній.

"Відповідно, посилюватимуться ризики нестабільності на внутрішньому ринку енергоресурсів, погіршуватиметься інвестиційний потенціал галузі. Ціновий тиск відкладатиметься на майбутнє. Натомість пришвидшене підвищення вартості енергоносіїв, що усуне дисбаланси в енергетичному секторі, буде джерелом додаткового інфляційного тиску та зумовить потребу в значному збільшенні субсидій для населення", — підкреслили в НБУ.

Нагадаємо, 30 січня прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що цієї зими Кабінет міністрів України не планує підвищувати тариф на електроенергію для населення. Його буде збережено на рівні 2,64 грн за кВт⋅год.

Така заява прем'єра прозвучала після виходу інтерв'ю народного депутата, члена парламентського Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Сергія Нагорняка "Телеграфу", яке широко розійшлось у ЗМІ. У ньому парламентар, зокрема, зазначив, що тариф на електроенергію для населення в Україні може бути підвищено вдвічі. Він може скласти трохи менше ніж 6 гривень.