В Україні дорожчають овочі: що в лідерах зростання цін і який прогноз на весну

Читать на русском
Автор
Овочі
Овочі. Фото freepik.com

Основний фактор подорожчання – сезонний

Ціни на овочі та фрукти в Україні зростають, вони у лідерах подорожчання порівняно з аналогічним періодом 2023 року. Вартість овочів борщового набору залишається на доступному рівні, а серед фруктів найдешевше коштують яблука, проте ціни зростатимуть ще.

Серед овочів борщового набору (картопля, білокачанна капуста, морква, цибуля, буряк) найбільше дорожчає картопля. У грудні вона у середньому коштувала 15,13 грн/кг, у січні – 21,46 грн/кг, а зараз середня ціна у супермаркетах становить 27,17 грн/кг. Як розповів аналітик Українського клубу аграрного бізнесу (УКАБ) Максим Гопка у коментарі "РБК-Україна", ціни на овочі та фрукти зараз тримаються на високому рівні, що пояснюється традиційною сезонністю.

Дорожчає капуста: у грудні вона коштувала 11,19 грн/кг, у січні ціна зросла до 14,31 грн/кг, а в лютому до 14,51 грн/кг. Буряк наприкінці 2023 року коштував 11,47, а зараз – 18,52 грн/кг. Картопля та буряк подорожчали найбільше, а ціни на цибулю та моркву залишаються стабільними.

Серед фруктів у лютому в Україні найдешевше коштують яблука. У середньому оптові ціни на них коливаються від 17–20 грн/кг.

Проте оптові ціни на овочі у березні зростуть. Найбільше значно — на картопля.

Прогноз цін на березень

Раніше "Телеграф" розповідав, що в Україні дещо знизилися ціни на каву. Вартість розчинної кави у період із січня по лютий знизилася на 7,41 гривні.