В Україні запустять державний кешбек, проект розгляне Кабмін

Читать на русском
Автор
В Україні запустять державний кешбек, проект розгляне Кабмін Новина оновлена 17 вересня 2024, 14:16

За задумом авторів, ця програма мотивує українців купувати вітчизняну продукцію.

Уряд України вніс на розгляд проєкт постанови щодо запровадження грошових виплат для покупців українських товарів. На програму державного "кешбеку" "Купуй українське" у 2024 році хочуть виділити 3 мільярди гривень, а у 2025-му році 6 мільярдів, а прийняти документ хочуть уже 20 серпня.

Про це повідомив народний депутат Ярослав Желєзняк ("Голос") у своєму telegram-каналі. Заявлена мета програми полягає у підтримці вітчизняних виробників шляхом стимулювання покупців до покупок їх товарів.

"Кешбек нараховується у розмірі 10% вартості товарів українського виробництва, придбаних покупцем у попередньому (звітному) місяці. Сума кешбеку одному покупцеві за придбані у попередньому місяці товари українського виробництва не може бути меншою за 2 гривні, і не може перевищувати 3000 гривень", — йдеться у додатку до проєкту постанови.

Відповідні виплати фінансуватимуться із державного бюджету, а експеримент проводитиметься два роки.

Сам Желєзняк дуже критично ставиться до ідеї запровадження державного кешбеку.

"Замість матюків просто нагадаю, що це все відбувається в той самій реальності де нам не вистачає вже 500 млрд для армії", — говорить він.

Нагадаємо, запуск платформи "Зроблено в Україні", в рамках якої запроваджується програма кешбеку "Купляй українське", була анонсована президентом Володимиром Зеленським у лютому цього року. За його словами, ця програма дозволить залишити гроші в Україні та послужити на розвиток її бізнесу.