У Києві з’явиться сквер на честь ізраїльської "залізної леді" Голди Меїр: названо місце

Читать на русском
Автор
Голда Меїр була прем’єром Ізраїлю
Голда Меїр була прем’єром Ізраїлю. Фото Колаж "Телеграф"

Місто облаштує сквер за допомогою українських та міжнародних благодійних фондів

У столиці на Подолі планують створити сквер імені відомої міжнародної державної та політичної діячки, четвертого прем’єр-міністра Ізраїлю Голди Меїр, яка народилася у Києві. Її називають "матір’ю всіх євреїв" і вважають однією із засновниць держави Ізраїль.

Процедуру присвоєння скверу імені Голди Меїр було запущено за ініціативою Київради. Про це повідомив мер столиці Віталій Кличко на своїй офіційній сторінці у Телеграм.

Так, сквер імені Голди Меїр має з’явитися у столиці найближчим часом. Він буде розташований на Подолі на вулиці Боричів Тік. Раніше ділянкою землі тут "володіло" посольство РФ, проте у 2014 році Київрада повернула землю у власність міста і вже у 2023 році їй було надано статус скверу.

"Київрада запустила процедуру для присвоєння її ім’я одному зі скверів столиці. Створили його на вулиці Боричів Тік. Там була ділянка колись виділена посольству росії. В 2014 році Київрада повернула цю землю в комунальну власність. А минулого року надала ділянці статус скверу" , – зазначив Кличко.

Створення скверу буде присвячено 125-річчю Голди Меїр, яке світ відзначив минулого року. Відомо, що облаштувати сквер у Києві допоможуть меценати та представники як українських, так і міжнародних благодійних фондів.

Варто зазначити, що в українських кінотеатрах вийшов у прокат фільм "Голда. Судний день", який розповідає про прем’єр-міністра Ізраїлю Голду Меїр під час війни Судного дня. Дія картини розгортається в 1973 році і прем’єр Ізраїлю має прийняти вкрай відповідальне рішення.

Світова прем’єра фільму відбулася 19 лютого 2023 року на 73 Берлінському кінофестивалі.

Для довідки: Голда Меїр народилася 21 квітня 1898 року в Києві. Вона є відомою ізраїльською політичною та державною діячкою, переконаною сіоністкою, а також четвертим прем’єр-міністр Ізраїлю (1969—1974). Одна із засновників держави Ізраїль у 1948 році.

У дитинстві емігрувала зі своєю сім’єю до США, де здобула освіту викладача. На початку 1920-х років виїхала до Палестини. З кінця 1920-х років почала вести активну політичну діяльність: була депутатом кнесета, послом Ізраїлю в СРСР (1948-1949), міністром праці та соціального захисту (1949-1956), міністром закордонних справ (1956-1966). Зробила значний внесок у формування в Ізраїлі прогресивного трудового законодавства.

Голда Меїр

У березні 1969 року Голда Меїр очолила уряд, ставши третьою в історії жінкою, яка обійняла посаду прем’єр-міністра (двічі переобиралася). На період її прем’єрства припала "війна Судного дня" — збройний конфлікт між єврейською державою та коаліцією арабських країн у жовтні 1973 року, під час якого Ізраїль, за оцінкою низки експертів, був готовий застосувати атомну бомбу.

Навесні 1974 року Меїр подала у відставку, а 1975-го їй присудили премію Ізраїлю за заслуги перед державою та суспільством.

Померла вона 8 грудня 1978 року у відділенні гематології єрусалимського шпиталю Хадасса. Причиною смерті 4-го прем’єр-міністра Ізраїлю став лейкоз, на який Меїр страждала протягом останніх 6 років життя.

Раніше "Телеграф" повідомляв про те, що Києві після того, як перейменували станції кільцевої електрички, дали нові назви та іншим об’єктам. Загалом дерусифікували 29 вулиць, скверів та провулків.