Перша в Україні операція на серці за участі робота: кардіологи розповіли, як це було

Читать на русском
Автор
Кардіохірурги львівської лікарні св. Пантелеймона з пацієнтом, якого оперували Новина оновлена 31 січня 2024, 08:10
Кардіохірурги львівської лікарні св. Пантелеймона з пацієнтом, якого оперували. Фото фото з відкритих джерел

Лікарі до операції готувалися рік

Кардіохірурги львівської лікарні св. Пантелеймона першими в Україні провели операцію на серці за допомогою робота-хірурга. Вони оперували за участі робота Da Vinci і врятували чоловіка з передінфарктним станом.

Про це повідомляє лікарня у Telegram. Вже на четвертий день після оперативного втручання пацієнт поїхав з лікарні додому.

44-річний Сергій Шаріков родом з Волині звернувся до львівських кардіохірургів св. Пантелеймона, адже попередньо назначене йому консервативне лікування не дало бажаного результату. За словами пацієнта, у низці лікарень йому прописували медичні засоби для усунення передінфарктного стану. На момент звернення Сергій мав настільки сильну задишку та пекучий біль у грудях, що не міг піднятися на третій поверх.

Після обстеження пацієнта, львівські кардіологи поставили діагноз — ішемічна хвороба серця. Яка ускладнювалась майже 80% звуженням просвіту магістральної артерії, що знижувало рівень кровопостачання до критичних показників.

Хірургічний робот-асистент Da Vinci
Хірургічний робот-асистент Da Vinci

Головний кардіохірург у цій операції Роман Домашич, вирішив провести її за допомогою робота Da Vinci. Цей спосіб має низку переваг, але в Україні ще не проводили таких втручань. Львівські кардіохірурги вперше провели операцію на серці за участі Da Vinci, і для цього вони майже рік практикувалися та проходили стажування у клініках США та Європи.

"Це був довгий шлях до проведення такого втручання, але ми впорались. І нині ми вже готуємося до наступного роботичного втручання на серці. Ми зараз на шляху до розвитку роботичної кардіохірургії в Україні", – каже Роман Домашич.

Операція тривала три години та минула успішно. Через чотири маленьких проколи кардіохірурги дісталися до серцевого м'яза чоловіка, відділили артерію від волокон міокарда, звільнили судину і відновили повноцінне кровопостачання. Вже на четверту добу Сергій поїхав додому без жодних скарг.

Раніше "Телеграф" писав, що компанія американського мільярдера Ілона Маска Neuralink вперше вживила чіп у людський мозок.